Menu Sluiten

Blog

Wat is private lease? Lees snel verder voor een uitleg over private lease!

wat is private lease

Private lease, we hebben het allemaal wel eens voorbij horen komen de laatste jaren. De meeste mensen denk dat leasen vooral iets voor bedrijven is. Dit was tot enkele jaren geleden ook het geval maar leasen door particulieren wordt steeds vaker gedaan.

Nu denk je misschien maar wat is dat private lease dan precies en wat houdt het allemaal in? Lees dan snel dit artikel tot het einde en je weet alles over private lease. Als afsluiting vindt je een aantal aanbieders van private lease waar je je verder kunt verdiepen mocht je geïnteresseerd zijn!

Wat is private lease?

Laten we beginnen met het leasen zelf. Het “gewone” leasen van een auto kun je vergelijken met het huren van een auto. Het enige verschil is dat met het leasen een contract voor langere tijd wordt afgesloten waardoor ook het tarief lager is.

Leasen is het meest bekend voor nieuwe auto’s maar kan bij sommige bedrijven ook zeker met occasions. Voordeel van een occasion leasen is dat je dezelfde auto voor een lager tarief kunt leasen. Een andere mogelijkheid zou zijn om met hetzelfde bedrag een mooiere of luxere occasion te leasen.

Tijdens de lease periode betaal je een maandelijks bedrag voor de auto. Dit maandelijkse bedrag bestaat onder andere uit de kosten voor het houden van de auto, het onderhoud, reparaties en afschrijving. Buiten dit maandbedrag betaal je alleen nog de kosten voor de het tanken van de brandstof. Er zijn ook nog een aantal andere kosten die je eventueel moet betalen maar die behandelen we later.

Zoals eerder gezegd kennen de meeste mensen het leasen uit het bedrijfsleven. De werknemer krijgt dan een auto van de zaak en de werkgever betaald de leasekosten. In principe is private lease hetzelfde alleen dan voor particulieren die zelf de leasekosten betalen.

Zo werkt het auto leasen 

Het leasen begint in mijn ogen bij het bepalen van het maandbedrag wat je wilt betalen om vervolgens te kijken welke auto hier in past. Omgekeerd kan natuurlijk ook maar dat is ieder voor zich.

Heb je de auto van je dromen gevonden? Dan kan je verder met het uitzoeken samenstellen van de auto, hierover later meer.

Wanneer de auto helemaal naar wens is ga je bepalen hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden en hoe lang je de auto wilt leasen. De grove lijnen voor je lease auto zijn gezet en je krijgt al een redelijk inzicht in het maandbedrag. Door een aantal zaken te veranderen zoals eigen risico kan het maandbedrag nog iets wijzigen.

overeenkomst contract private lease

Als je de laatste zaken voor het contract geregeld en gekozen hebt is het tijd om te bevestigen. Nadat de bevestiging rond is en door het leasebedrijf is goedgekeurd zal de auto besteld worden wanneer je voor ee nieuwe auto hebt gekozen. Heb je voor een occasion gekozen dan wordt deze voor je klaar gemaakt. Het enige wat je nu nog moet hebben is geduld en wachten op het bericht dat de auto klaar is om op te halen.

Leeftijdsgrens

Nu vraag je je misschien af kan iedereen een auto leasen? Het antwoord op deze vraag is JA maar… er zijn een aantal uitzonderingen. In principe stellen de meeste bedrijven geen grens aan de leeftijd om een auto te leasen, in ieder geval geen bovengrens. Een ondergrens is er wel wanneer je de auto op je eigen naam wilt leasen, deze grens is 18 jaar. Ouders kunnen vaak wel garant staan wanneer dit nodig is.

Toch zijn er ook een aantal lease maatschappijen die toch een bovengrens stellen aan het leasen van een auto. De grens wordt dan meestal gezet op 75 of 80 jaar op het moment van het aflopen van het contract.

Financiële controle

Voordat je aanvraag voor de lease auto wordt goedgekeurd vindt er eerst een financiële controle plaats. Deze controle staat beter bekend als een krediet check. 

Om de controle te kunnen uitvoeren zul je een aantal gegevens moeten aanleveren zoals een salarisspecificatie en informatie over je vaste lasten. De controle is nodig voor zowel de leasemaatschappij als voor jezelf. De gekozen maatschappij wil uiteraard zo veel mogelijk de zekerheid hebben dat je het maandelijkse bedrag kan blijven betalen gedurende de looptijd.

Aan de andere kant is de controle ook goed voor jezelf om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt door je nieuwe auto.  

Wel inbegrepen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn bijna alle kosten die bij een auto komen kijken inbegrepen in de leaseprijs. Wanneer je zelf een auto koopt krijg je te maken met zaken zoals wegenbelasting (eigenlijk motorrijtuigenbelasting), verzekering en onderhoudskosten. Verder zijn er maar weinig auto’s waardevast dus je krijgt ook te maken met afschrijving van de auto.

Lease je echter een auto dan heb je met dit soort zaken helemaal niets te maken. Jij betaalt het afgesproken maandbedrag en de leasemaatschappij regelt de rest. Je bent tenslotte ook geen eigenaar van de lease auto.

Nog even een opsomming van alles wat meestal inbegrepen is bij een leasecontract:

  • Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)
  • Verzekering
  • Kosten voor het onderhoud (ook slijtage van de banden)
  • Kosten voor reparatie (ook storingen aan de auto)
  • Afschrijving van de auto
  • Pechhulp onderweg

In sommige gevallen is er standaard nog meer inbegrepen bij het contract maar dit verschilt erg per maatschappij. Er zijn vaak ook mogelijkheden om zaken toe te voegen zoals vervangend vervoer bij pech en uitgebreide verzekeringen.

Niet inbegrepen

Natuurlijk is niet alles inbegrepen bij het leasen. Ik heb je al eerder verteld dat je zelf de kosten voor tanken zult moeten betalen. Er is onmogelijk van te voren te bepalen hoeveel brandstof je zult verbruiken tijdens de lease periode. Iedereen heeft een andere rijstijl en andere routes die gereden worden waardoor ook het verbruik van de auto altijd anders zal zijn.

Tanken zul je dus zelf moeten betalen naast het vaste maandbedrag. Gelukkig heb je hierdoor ook zelf de vrijheid om een tankstation te kiezen en heb je dus ook zelf de kosten in de hand.

Andere kosten die je nog zult moeten betalen zijn eventuele bekeuringen en kosten voor betaald parkeren. Heb je schade aan de auto die niet op een tegenpartij verhaald kan worden? In dit geval krijg je te maken met het afgesproken eigen risico. Vaak kun je de hoogte van het eigen risico afspreken bij het afsluiten van het contract.

Ook hier nog even een opsomming van de genoemde zaken die niet inbegrepen zijn:

  • Brandstofkosten
  • Parkeerkosten
  • Bekeuringen
  • Niet verhaalbare schade’s (maximaal het eigen risico)

Kan ik mijn leaseauto zelf samenstellen?

Ben je nog steeds geïnteresseerd in private lease? Past jouw droomauto binnen je budget? Dan is het nu tijd om te kijken naar de opties! Het antwoord op de vraag is namelijk JA dat kan!

Ondanks dat je met private lease geen eigenaar bent van de auto kun je een nieuwe auto toch zelf samenstellen. Het samenstellen van de auto naar je eigen wens kan uiteraard niet meet occasion, in dit geval zul je goed moeten zoeken.

kleuren kiezen voor auto

Als je de auto van je dromen hebt uitgekozen kun je deze helemaal naar wens gaan samenstellen. Zaken zoals de kleur en andere velgen spreken misschien voor zich maar je kunt ook voor andere opties kiezen.

Alle opties die je op de auto kunt krijgen wanneer je deze zou kopen, kun je ook selecteren wanneer je de auto gaat leasen. Houdt er wel rekening mee dat het maandbedrag voor de auto ook omhoog zal gaan wanneer je de auto naar je zin aankleed.

Hoe werkt bijtelling bij private lease?

Bijtelling bij private lease is er niet. Bijtelling is iets wat vaak geassocieerd wordt met het leasen van een auto, dit is alleen het geval wanneer je een lease auto van zaak hebt.

Om beter te begrijpen wat bijtelling is zal ik dit nu even kort uitleggen. Heb je beschikking over een zakelijke lease auto en gebruik je deze ook privé? De belastingdienst ziet dit dan als een voordeel uit je werk en dus als loon in natura. We weten allemaal hoe de belastingdienst werkt en dit voordeel kun je dus niet onbelast krijgen.

Afhankelijk van de waarde van je auto en het type wordt een berekening gemaakt waar een bedrag uit komt. Dit bedrag wordt bij je loon opgeteld waardoor je meer loonbelasting zult moeten betalen en dus een lager netto loon overhoudt.

Zoals je ziet is bijtelling dus alleen aan de orde als je een zakelijke auto hebt. Kies je voor een private lease auto dan ga je dit contract aan als particulier en zul je dus ook niets te maken hebben met de belastingdienst.

Belangrijkste aandachtspunten bij private lease

Voor veel personen is deze manier van auto rijden een ideale uitkomst om zonder zorgen en veel spaargeld toch een nieuwe auto te kunnen rijden. Toch zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden en waar je zeker goed naar moet kijken.

BKR-registratie

Op het moment dat je een contract afsluit voor je nieuwe auto zal de leasemaatschappij dit doorgeven aan de BKR.

De BKR zal nu een registratie in hun systeem maken van jouw lease contract. De hoogte van het geregistreerde bedrag hangt af van het maandbedrag en de looptijd van het contract. Voorgaande gegevens worden met een formule omgerekend naar een bedrag wat op de BKR-registratie komt te staan.

Er is niets mis met deze registratie op zich zelf alleen kan dit wel gevolgen hebben voor andere zaken zoals het aanvragen van een hypotheek.

Invloed op de maximale hypotheek

Je hebt hiervoor kunnen lezen dat je een BKR-registratie krijgt wanneer je een contract voor lease auto afsluit. Doordat er een bedrag geregistreerd staat bij de BKR waarvoor je een betalingsverplichting hebt zal dit worden meegenomen tijdens het berekenen van een hypotheek.

Ben je dus van plan om binnen een aantal jaar je eerste huis te kopen of te verhuizen? Houdt er dan rekening mee dat je lease auto er voor zorgt dat je een lager hypotheek bedrag kunt krijgen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een kortere looptijd af te spreken voor de auto. Op deze manier zul je geen last hebben van de lease auto wanneer je een berekening laat doen voor een hypotheek.

Nu vraag je je misschien af hoeveel invloed de auto op de hypotheek heeft. Er valt niet precies te zeggen hoeveel invloed de auto op de hypotheek heeft. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren zoals de looptijd en het maandbedrag van het lease contract en wat voorwaarde van de hypotheek.

een afbeelding met stapels munten, aflopend in hoogte en op de voorgrond een huis, dit is beeldspraak voor een lagere hypotheek door private lease

Het volgende voorbeeld kun je wel als indicatie gebruiken om een idee te krijgen welke invloed dit voor jou heeft. 

Stel je kiest een lease auto waar je €250,- per maand voor betaald en kiest voor een looptijd van 4 jaar. Het bedrag wat bij BKR wordt geregistreerd zal ongeveer €7800,- zijn. 

Het bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen zal nu ongeveer €45.000,- lager zijn, dit is dus zeker iets om rekening mee te houden.

Je kunt er tevens rekening mee houden dat een verhoging van het maandbedrag met €50,- het leenbedrag met ongeveer €10.000,- zal doen afnemen. 

Andere bestuurders

Net zoals wanneer je wel eigenaar zou zijn van de auto ben je vrij om iedereen in de auto te laten rijden. Je bent natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor eventuele bekeuringen of schades. 

De persoon die je in de auto wilt laten rijden moet natuurlijk wel in het bezit zijn van een rijbewijs. Is dit niet het geval en gebeurd er een ongeluk dan ben je niet verzekerd.

Kilometerbundel

Kilometerbundels, tijdens het kiezen van de auto en de looptijd moet je ook een keuze maken uit het aantal kilometers wat je gaat rijden.

Je zult tijdens het afsluiten van het contract een inschatting moeten maken hoeveel kilometers je per jaar zult gaan rijden. Vaak bestaan de bundels uit 10.000, 15.000, 20.000 en 25.000 kilometer per jaar. De bundels lopen vaak ook nog verder door maar je begrijpt het idee.

Vanzelfsprekend hebben de verschillende kilometerbundels invloed op het maandbedrag wat je zult gaan betalen.

Rijdt je meer dan de afgesproken kilometers? Maak je hier dan iet direct zorgen om maar blijf het wel in de gaten houden. De afgesproken kilometers worden pas aan het einde van de looptijd bekeken. Rijdt je dus het ene jaar wat meer en het andere jaar wat minder, dan heft dit elkaar op.

Merk je echter dat je elk jaar meer gaat rijden dan kun je beter je kilometerbundel naar boven bijstellen.

Kijk dus naar het verleden en maak een goede inschatting van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Kies niet voor een te hoge bundel anders wordt je maandbedrag onnodig hoog maar kies ook zeker geen bundel die te laag is.

Contractbreuk

Als laatste maar zeker niet onbelangrijk, contractbreuk. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je niet meer kunt voldoen aan je betalingsverplichting. Je wilt dan alleen niet dat je in de problemen komt door je auto.

Controleer dus voordat je het contract afsluit wat de mogelijkheden zijn voor het opzeggen van het contract. Vaak zijn er een aantal redenen waardoor je het contract kunt ontbinden zonder daarvoor kosten te hoeven betalen. Een voorbeeld van één van die redenen is het verlies van je baan.

Voordelen private lease

Je hebt nu een aardig beeld van private lease, wil je nog meer weten over de voordelen van private lease? Lees dan ook onze blog over de voordelen van private lease!

Bedankt voor het lezen van deze blog en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!