Menu Sluiten

Blog

Wanneer winterbanden wisselen? Het beste moment om te wisselen!

Profiel van een winterband die aan een auto gemonteerd zit

Oké je hebt een set winterbanden gekocht, goed bezig! Alleen nu is de vraag, wanneer winterbaden wisselen voor de zomerbanden? Vraag jij jezelf af wat het beste moment is om van banden te wisselen? Veel mensen gaan de winterbanden pas monteren wanneer er sneeuw voorspelt wordt, dit is natuurlijk te laat!

Na het lezen van dit artikel weet jij wat het beste moment is om de winterbanden onder je auto te zetten en wanneer het weer tijd is om de zomerbanden te monteren. Misschien heb je wel eens gehoord dat het monteren van de winterbanden nodig is wanneer de “R” in de maand is. Dit is alleen niet helemaal waar, er zijn veel betere manieren om het juiste wissel moment te bepalen.

Wanneer winterbanden wisselen voor zomerbanden

Om te bepalen wanneer je winterbanden gaat wisselen voor zomerbanden en andersom kun je beter naar de weersvoorspellingen kijken. Zoals je kunt lezen in dit artikel is het van belang wat de temperatuur is om te bepalen op welke banden je het beste kunt rijden.

We kijken dan natuurlijk niet naar de temperatuur per dag maar over een langere periode. De grens die kunt aanhouden voor het wisselen is ongeveer 7 graden celcius. Kijk ook vooral naar de temperaturen op het moment dat jij je auto veel gebruikt. Rij je vooral overdag of rij je voornamelijk ‘s nachts? Dit kan nogal een verschil in temperatuur veroorzaken.

Begin van de winter

Het moment om te gaan denken aan het wisselen naar winterbanden begint meestal einde van de herfst. De temperaturen gaan omlaag en de winter komt er aan. Zoals gezegd is 7 graden celcius een prima richtlijn om aan te houden voor het wisselen.

Geven de weersvoorspellingen aan dat de gemiddelde temperaturen rond de 7 graden of lager gaan worden? Dan is het tijd voor de winterbanden! De voordelen van winterbanden zul je nu gaan merken. 

Voorruit van een auto bedekt met ijs door lage temperaturen

Rij je vooral in de nacht? Kijk dan naar de nacht temperaturen. Deze zullen immers sneller rond of onder de 7 graden komen en zul jij dus eerder kunnen wisselen naar winterbanden.

Doordat het kouder wordt zullen de wegen langer nat blijven na een regenbui en dus ook gladder zijn. Doordat het rubber van een winterband is gemaakt voor deze koude en natte omstandigheden zul jij veiliger onderweg zijn wanneer je op tijd je banden wisselt.

Einde van de winter

Als de winter aan zijn einde komt kun je weer gaan denken aan het wisselen naar de zomerbanden. Nu geldt in principe het omgekeerde van hetgeen wat je hiervoor hebt gelezen.

Worden er temperaturen van rond de 7 graden of hoger voorspelt? Dit is het moment dat de voordelen van de winterbanden ten opzichte van de zomerbanden niet meer aan de orde zijn. 

Ook hier geldt weer, kijk goed naar de temperaturen op de tijden dat jij je auto het meeste gebruikt. Zeker in de overgang van de herfst naar de winter en van de winter naar de lente kan er veel verschil zijn tussen dag en nacht.

Blijft het langere tijd tussen de 7 en de 10 graden en regent het veel? Dan zou je er voor kunnen kiezen om nog even wat langer door te blijven rijden op de winterbanden. Winterbanden zijn beter in het afvoeren van water onder de band dan een zomerband. Hierdoor zul je beter contact houden met het wegdek.

een auto op een berg in de lente met volle zon

Losse banden

Wanneer je winterbanden gaat wisselen voor zomerbanden kun je er voor kiezen om losse winterbanden te kopen. Deze losse banden zullen dan gemonteerd worden om dezelfde velgen als waar de zomerbanden om zitten.

Tijdens het wisselen van zomer naar winterbanden zullen dan eerst de zomerbanden van de velgen worden afgehaald. Vervolgens worden de winterbanden op de velgen gezet en worden alle wielen opnieuw gebalanceerd om trillende wielen te voorkomen.

Voor het wisselen van losse banden heb je een speciale machine nodig om de banden van de velgen af te halen en er weer op te monteren. De meeste mensen zullen zelf niet over zo’n machine beschikken en zijn daarom afhankelijk van een garage voor het wisselen van de banden.

Een ander punt om rekening mee te houden wanneer je kiest voor losse banden is het feit dat de banden minder lang mee zullen gaan. Het profiel van de band zal niet harder slijten door het wisselen van de banden maar de band zal op een andere manier harder slijten.

Tijdens het de- en monteren van een band wordt de band steeds een stukje opgerekt om over de rand van de velg te gaan. Dit oprekken van de band zorgt er voor dat de staaldraden in de rand van de band minder sterk worden. Hierdoor kan de band op den duur gaan lekken langs de rand.

Banden compleet met velgen

Een betere optie is om te investeren in een extra set velgen. Op deze extra set velgen kun je dan de winterbanden monteren. Als het nu tijd is om de banden te wisselen kunnen de complete wielen gewisseld worden en hoeven er geen banden gedemonteerd en gemonteerd te worden.

Buiten dat dit een hoop tijd scheelt met het wisselen is het ook beter voor de banden. De banden zullen langer mee gaan en dit scheelt weer kosten. Uiteraard zul je eenmalig een extra set velgen moeten aanschaffen maar met het oog op de lange termijn zul je op deze manier voordeliger uit zijn.

Omdat het wisselen van een complete set wielen sneller gaat zal dit ook minder kosten wanneer je het wisselen door een garage laat doen. Heb je er voor gekozen om winterbanden met velgen aan te schaffen? Dan zou je ook nog zelf de wielen kunnen wisselen met behulp van het juiste gereedschap, hierover straks meer.

Vermijd de drukte

Vaak gaan mensen pas denken aan winterbanden wanneer het gaat vriezen of sneeuwen. Zoals je je kunt voorstellen en misschien zelf wel hebt mee gemaakt kan dit voor enorme drukte bij de garages zorgen.

Het wisselen van losse banden neemt ongeveer 1 uur in beslag. Complete wielen wisselen daarentegen kost ongeveer 20 minuten. Dit werk doen de garages vaak naast het normale werk en kan dus al snel voor een volle planning zorgen. 

Wanneer je wacht tot het laatste moment met het wisselen van je banden kan het voorkomen dat de sneeuw al is gevallen voor je aan de beurt bent geweest om te wisselen. Je weet nu hoe je beter het moment kunt bepalen om te wisselen naar winterbanden, zorg dus dat je op tijd een afspraak maakt!

Wil jij je wielen of banden laten wisselen bij een garage met veel ervaring en bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje bij de Kwikfit. Bij elke vestiging van de Kwikfit kun je terecht met je losse banden, complete wielen of je besteld via jou vestiging nieuwe banden of wielen. 

Geen plek voor het opslaan van je zomer of winterbanden? Geen probleem! 

Kwikfit biedt je tevens de optie om de banden voor je op te slaan tegen een aantrekkelijk tarief. Dankzij de service en diensten van de Kwikfit heb jij behalve het maken van een afspraak geen omkijken meer naar de zomer en winterbanden.

Zelf winterbanden wisselen

Wil je niet afhankelijk zijn van een garage? Met het juiste gereedschap kun je ook redelijk eenvoudig en veilig zelf wisselen naar winterbanden. Je hebt dan uiteraard wel complete wielen nodig. Om zelf losse banden te kunnen wisselen heb je echt speciale machines nodig.

losse wielen naast een auto om te wisselen met een krik

Benodigdheden voor het wisselen

Wil je zelf de wielen van je auto wisselen, dan heb je daar 5 dingen voor nodig. De 5 dingen die je nodig hebt om zelf de wielen van je auto wissel zijn:

  • Krik: dit gebruik je om de auto op te tillen zodat de wielen vrij komen van de grond. Een goede krik voor thuis gebruik vind je HIER. Het is aan te raden om een rubber steunblok bij de krik te bestellen, dit voorkomt schade aan je auto tijdens het gebruik van de krik.
  • Assteunen: nadat je de auto het opgekrikt moet je deze beveiligen tegen vallen, dit doen we door assteunen te gebruiken. Deze assteunen zijn uitstekend geschikt voor het zelf wisselen van wielen. De steunen zijn ook beschikbaar als set met een krik
  • Wringijzer: een wringijzer gebruik je voor het losdraaien van de wielbouten of moeren. Het voordeel van een wringijzer is dat deze grote krachten kan weerstaan. Wielbouten of moeren kunnen nog wel eens erg vast zitten. Als je nog geen wringijzer hebt is dit een prima uitvoering die je kunt gebruiken voor het wissel van de wielen van je auto.
  • Momentsleutel: het tegenovergestelde van een wringijzer is de momentsleutel. Een momentsleutel gebruik je om de wielbouten of moeren vast te zetten. Het vast zetten moet met een bepaalde kracht gebeuren. Deze kracht kun je op een momentsleutel instellen. Een momentsleutel geeft een klik tijdens het vast draaien wanneer de ingestelde kracht is bereikt. Voor de meeste auto’s is het bereik van deze momentsleutel ruim genoeg om de wielen goed vast te zetten.
  • Passende dop: Als laatste heb je een passende dop nodig voor op het wringijzer en de momentsleutel. De dop moet op de wielbout of moer passen. De meest voorkomende maten bij personenauto’s zijn 17, 19 en 21mm. Deze doppenset bevat deze gangbare maten en de doppen zijn tevens voorzien van een beschermhuls zodat je velgen niet beschadigen.

Tips voor het wisselen

Als laatst nog een aantal tips voor het wisselen van de wielen van je auto. 

Tip 1: Kijk eens in de handleiding van je auto, hierin staat uitgelegd hoe je een wiel van je auto kunt wisselen. Het meest belangrijke wat je hier kunt vinden is de plek waar je de krik veilig onder de auto kunt zetten.

Tip 2: Draai de wielbouten of moeren alvast een kwartslag los voordat je de auto op krikt. Doordat de auto nog op de grond staat kun je handrem gebruiken om te zorgen dat de wielen niet gaan draaien.

Tip 3: Maak de naven schoon en doe er wat vet op. De naaf is het gedeelte waar het wiel aan de auto zit. De naaf kan snel gaan roesten en er blijft makkelijk vuil tussen het wiel en de naaf zitten. Hierdoor kan het wiel als het ware vast komen te zitten aan de naaf waardoor je deze bij de volgende wissel moeilijk kunt demonteren.

Tip 4: Kijk een aantal filmpjes op YouTube over het wisselen van wielen.

Bedankt voor het lezen van deze blog, ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!