Menu Sluiten

Blog

Krijg je subsidie op een tweedehands elektrische auto?

getekend logo van een elektrische auto op asfalt voor de subsidie tweedehands elektrische auto

Je wilt graag een elektrische auto gaan rijden en je bent van plan om deze te gaan kopen of te gaan rijden via private lease. Naast alle belastingvoordelen is er nog een regeling die het aantrekkelijk maakt om voor een nieuwe of tweedehands elektrische auto te kiezen. Vanuit de overheid is namelijk de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) in het leven geroepen.

Met deze regeling wil de overheid particulieren stimuleren om de overstap te maken naar de elektrische auto. De subsidie is in het leven geroepen voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s. Door de populariteit van de elektrische auto is de pot voor nieuwe auto’s echter voor 2021 al leeg. Voor gebruikte auto’s is de pot op het moment van schrijven nog voor ongeveer 65% gevuld en maak je dus nog aanspraak op de subsidie van € 2000,-. Wil jij dus een subsidie op een tweedehands elektrische auto, lees dan snel verder!

De gedachten achter de subsidie

We kennen allemaal de mooie nieuwe elektrische auto’s en er zijn ook genoeg mensen die graag zo’n auto willen rijden. Toch blijft het voor veel mensen een behoorlijke investering om een elektrische auto te kopen of te leasen. Om te zorgen dat de elektrische auto voor meer mensen bereikbaar wordt en de keuze te stimuleren is de SEPP in het leven geroepen.

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren is een regeling die loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. In deze periode is het mogelijk om een aanvraag te doen voor een subsidie op een elektrische auto. Het maakt voor de subsidie niet uit of het een nieuwe of een gebruikte auto is of dat deze gekocht of geleased wordt. Zolang dit maar particulier gebeurd.

Het doel van de overheid is om er voor te zorgen dat er meer volledig elektrische auto’s uit de kleine en compacte middenklasse op de weg komen te rijden. De reden hiervan is dat elektrische auto’s tijdens het rijden geen broeikasgassen uitstoten. Verder gaan de auto’s zeer efficiënt om met energie en zorgen ze voor een plaatselijke schonere lucht. Allemaal voordelen ten opzichte van een benzine of diesel auto waar de overheid geld voor wil investeren.

Voor wie is de subsidie?

Zoals de naam al aangeeft is de subsidie voor particulieren. Het is dan ook alleen voor particulieren consumenten mogelijk om de subsidie aan te vragen. Zakelijke elektrische rijders maken al gebruik van een lagere bijtelling waardoor de subsidie voor hen niet mogelijk is.

Wanneer de auto voldoet aan alle voorwaarden, je bent een particulier en dit is je eerste elektrische auto dan kun je de subsidie aanvragen. Het aanvragen van de subsidie kun je eenmalig doen. De subsidie is beschikbaar voor auto’s welke gekocht worden maar ook voor auto’s in de private lease.

Nadat je een koop- of leaseovereenkomst hebt getekend kun je met deze overkomst de subsidie aanvragen. Is de aankoop of lease voor jou afhankelijk van de subsidie? Denk er dan aan om een ontbindingsvoorwaarde in de overkomst op te nemen die gebaseerd is op de subsidie.

Let wel op de aanvraagtermijn. De aanvraag van de subsidie moet uiterlijk 60 dagen na aankoop of lease worden gedaan. De hoogte van de subsidie die je kunt krijgen wordt bepaald door de auto die je koopt. Voor een nieuwe auto krijg je namelijk meer subsidie dan voor een tweedehands auto.

elektrische auto aan een laadkabel

Subsidie voor een nieuwe auto

Kies je ervoor om een nieuwe elektrische te kopen of te leasen dan is de hoogte van de subsidie voor 2021 € 4000,-. Door de populariteit van de elektrische auto is de subsidie voor het jaar 2021 echter niet meer aan te vragen voor nieuwe auto’s. Om toch gebruik te kunnen van de subsidie op een nieuwe elektrische auto zul je dus moeten wachten tot 2022.

Eind 2020 werd er nog gebruik gemaakt van de doorschuifbepaling. Deze bepaling zorgde ervoor dat de aanvragen van 2020 automatisch werden doorgeschoven naar 2021 wanneer het budget voor 2020 op was. Gevolg van de bepaling was dat het budget voor nieuwe auto’s al op 4 januari 2021 op was. Vanaf 2021 is de doorschuifbepaling afgeschaft en is het dus pas in 2022 weer mogelijk om subsidie aan te vragen.

Subsidie voor een tweedehands auto

Een subsidie op een tweedehands elektrische auto is ook mogelijk. Koop of lease je een tweedehands elektrische auto in 2021 dan kun je een subsidie van € 2000,- aanvragen. Voor beide subsidies geldt dat je het bedrag in een keer ontvangt wanneer je de auto koopt, lease je de auto dan zal de subsidie per maand uitgekeerd worden.

Op het moment van schrijven is de pot voor tweedehands elektrische auto’s nog gevuld met € 8.832.000,-. Het totale budget voor 2021 voor tweedehands auto’s was € 13.500.000,-. Na ongeveer een half jaar is de helft van het budget dus nog beschikbaar. Ben je van plan om een tweedehands elektrische auto aan te schaffen of te leasen? Vergeet dan zeker niet om de subsidie aan te vragen!

Voorwaarden waar de auto aan moet voldoen

De reden om de subsidie in het leven te roepen was om de elektrische auto toegankelijker te maken voor meer mensen. Om er voor te zorgen dat de subsidie alleen gebruikt wordt voor de kleine en compacte middenklasse moet de auto aan bepaalde voorwaarden voldoen.

twee witte elektrische auto's aan een laadpaal voor een haag van bosjes

Zowel de nieuwe als de tweedehands auto’s moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De auto moet volledig elektrisch zijn (hybride auto’s voldoen niet, ook al kunnen deze volledig elektrisch rijden)
 • De actieradius van de auto moet minimaal 120 kilometer zijn
 • De catalogusprijs moet minimaal € 12.000,- zijn en maximaal € 45.000,-
 • De auto is vanuit de fabriek geleverd als elektrische auto en is niet achteraf omgebouwd

Autolijst voor de SEPP

Wil je snel weten of de auto die je op het oog hebt voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie? Op de website van het RVO is een complete lijst te vinden met alle auto’s waarvoor de subsidie aangevraagd kan worden.

Bekijk hier de lijst met auto’s

De auto’s die op de lijst te vinden zijn zullen in de basis voldoen aan de voorwaarden voor de subsidie. Elke aanvraag wordt gecontroleerd op de catalogusprijs, actieradius, brandstofsoort en voertuigcategorie, zoals geregistreerd in het kentekenregister van het RDW

Houdt er rekening mee dat de uitvoering, het bouwjaar en de opties op de auto van belang kunnen zijn voor de actieradius en de catalogusprijs. Wil je zeker weten dat alles klopt vraag de gegevens dan op bij de autodealer of controleerde ze zelf in het kentekenregister van het RDW. De gegevens uit het kentekenregister zullen uiteindelijk bepalend zijn voor de controle van de subsidie aanvraag. 

Hoe kun je de subsidie aanvragen

Je hebt de keuze gemaakt voor een elektrische auto en deze voldoet ook aan de voorwaarden. Dan is het nu tijd om de subsidie aan te vragen, maar hoe?

Om de subsidie voor de elektrische auto aan te vragen moet er eerst een koop- of leaseovereenkomst getekend zijn. Je zult dus daadwerkelijk een auto moeten uitkiezen en hier een overeenkomst voor sluiten. De auto hoeft nog niet afgeleverd te zijn.

Verder moet de overeenkomst gesloten zijn in het jaar van de aanvraag. Om in aanmerking te komen voor de subsidie van 2021 moet er dus een getekende overeenkomst zijn van 1 januari 2021 of later.

stapel euro munten met daarop een auto

Tweedehands auto kopen

Ga je de elektrische auto kopen dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. De auto moet bijvoorbeeld gekocht worden bij een autobedrijf welke de RDW-erkenning “Bedrijfsvoorraad” heeft. Samen met het autobedrijf stel je een koopovereenkomst op en deze wordt door beide partijen ondertekend. Zorg er voor dat de overkomst op naam komt te staan van degene die ook de subsidie gaat aanvragen.

Je hebt al enkele voorwaarden kunnen lezen waar de auto aan moet voldoen. Toch zijn er nog enkele aanvullende voorwaarden wanneer je een tweedehands elektrische auto gaat kopen.

Houdt er rekening mee dat het kenteken van de auto niet eerder op naam heeft gestaan van degene die de subsidie aanvraagt of van iemand op hetzelfde woonadres.

De aanvraag voor de subsidie kun je online doen op de de website van de RVO. Voor het doen van de aanvraag heb je de volgende gegevens nodig:

 • Naam, adres, e-mailadres en het burgerservicenummer
 • DigiD
 • IBAN-bankrekeningnummer
 • Naam en het adres van het autobedrijf
 • Datum ondertekening van de koopovereenkomst
 • Merk, model en type van de auto zoals deze op de koopovereenkomst staat
 • De cataloguswaarde van de auto
 • Kenteken van de auto

Nadat de aanvraag in goede orde is ontvangen door het RVO krijg je een bevestiging per mail. Wanneer de aanvraag goedgekeurd wordt zul je per post de uitslag ontvangen. Is de aanvraag goedgekeurd dan zul je het subsidie bedrag ontvangen op de rekening die je hebt opgegeven tijden de aanvraag.

Aan de subsidie zitten wel een aantal regels. Een van deze regels is dat de auto waarvoor je de subsidie hebt gekregen minimaal 3 jaar ononderbroken op de naam van de subsidieontvanger blijft staan. Bewaar ook alle documenten van de aankoop goed. Het RVO kan in de genoemde 3 jaar bijvoorbeeld de koopovereenkomst opvragen. Ook zal het RVO periodiek controles uitvoeren bij het RDW of de auto nog op de juiste naam geregistreerd staat. Verkoop je de auto eerder dan de gestelde 3 jaar? Geef dit dan aan bij het RVO, mogelijk moet je een deel van de subsidie terug betalen.

Tweedehands auto leasen

Kies je er toch voor om de tweedehands elektrische auto via private lease te gaan rijden? Het aanvragen van de subsidie en de voorwaarden zijn in de basis dan gelijk aan het kopen. Toch zijn er ook een aantal verschillen.

Om te beginnen sluit je bij private lease geen koopovereenkomst maar een leaseovereenkomst. De aanbieder van de private lease auto waar je een overeenkomst mee wilt sluiten moet voorzien zijn van het keurmerk private lease. 

Een ander verschil is de manier van uitbetalen van de subsidie. De subsidie voor een private lease auto wordt na goedkeuring van de aanvraag maandelijkse uitbetaald over een periode van 4 jaar. Om te weten wat het maandelijkse bedrag van de subsidie zal zijn deel je het subsidie bedrag door 48 maanden.

Het laatste verschil is waarschijnlijk al voor de hand liggend door het voorgaande verschil. De duur van het private lease contract moet minimaal 4 jaar zijn. Wordt de leaseovereenkomst eerder dan 4 jaar ontbonden, zorg er wel voor dat de RVO hiervan op de hoogte is. Mogelijk moet je een deel van de subsidie terugbetalen.

Anders dan deze verschillen gaat het aanvragen van de subsidie op dezelfde manier als wanneer de auto gekocht wordt. 

stuk papier met de tekst contract en daarop een hand met een pen

Voordelen van een elektrische auto voor de komende jaren

Zeer waarschijnlijk ben je al redelijk overtuigd van de voordelen van een elektrische aangezien je dit artikel helemaal hebt gelezen. Toch wil ik nog een aantal voordelen van de elektrische auto met je delen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

 • Tot 2025 betaal je geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto
 • Met een volledig elektrische auto hoef je je geen zorgen te maken om de milieuzones die in steeds meer steden gelden
 • Heb je zonnepanelen op je huis? Deze kun je gebruiken om je auto op te laden

Kun je niet thuis opladen? Lees dan HIER een review over de laadpas van Vandebron, deze pas voorkomt verrassingen achteraf.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!