Menu Sluiten

Blog

Skoda private lease voorwaarden, waar moet je op letten?

voorkant met koplamp van een nieuwe Skoda voor Skoda private lease

Ben je geïnteresseerd in Skoda private lease? Het is dan belangrijk om te weten waar je aan begint en wat de voorwaarden zijn. In dit artikel gaan we kijken naar de opbouw van Skoda private lease en de voorwaarden hiervan.

Met wie ga ik een contract aan? Wat zijn de belangrijkste voorwaarden? Zijn er aanvullende voorwaarden? Dit zijn stuk voor stuk goede zaken om je in te verdiepen voordat je een verplichting aan gaat. Het antwoord op deze vragen met betrekking op Skoda private lease kun je hier vinden. Als laatste is er nog een aandachtspunt belangrijk om een goede vergelijking te kunnen maken en zijn er een aantal voordelen bij Skoda private lease.

VWPFS

Als je in de markt bent voor een private lease auto zul je ongetwijfeld al diverse aanbieders bekeken hebben. Een van die aanbieders is Skoda zelf en daarbij heb je misschien de afkorting VWPFS wel eens voorbij zien komen.

Het bedrijf achter Skoda private lease is de Nederlandse importeur Pon. De afkorting staat voor Volkswagen Pon Financial Services. Deze afdeling van het Pon concern houdt zich bezig met diverse financiële zaken rondom mobiliteit. Een daarvan is het verzorgen van private lease contracten op een Skoda personenauto.

Andere zaken waar VWPFS zich mee bezig houdt zijn verzekeringen en financieringen. Zorgen om kennis en ervaring kun je achterwegen laten, er is al meer dan 50 jaar ervaring. Niet alleen de particuliere markt maar ook de zakelijke markt wordt bediend door VWPFS, geen kleine speler dus.

Keurmerk private lease voorwaarden

De contracten van Skoda private lease worden afgesloten onder de voorwaarden van het keurmerk private lease. Het keurmerk private lease is een stichting die de belangen van de consument behartigt. De stichting zorgt er voor dat de aangesloten aanbieders zich houden aan bepaalde regels en voorwaarden.

De kernpunten van het keurmerk private lease zijn:

 • Betrouwbaarheid
 • Helderheid en transparantie 
 • Onafhankelijkheid

Om het keurmerk private lease te mogen gebruiken moeten aanbieders voldoen aan de voorwaarden van het keurmerk. Voordat een aanbieder wordt toegelaten tot het keurmerk wordt een uitgebreide controle uitgevoerd door de stichting. Tijdens deze controle worden diverse zaken gecontroleerd, je moet hierbij denken aan de volgende onderwerpen

Contract

Kies je voor private lease? Dan horen daar een aantal afspraken bij, deze worden vast gelegd in een contract. Om te zorgen dat alles goed geregeld is en er geen discussies ontstaan moet dit contract aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zaken die je in het contract kunt terug vinden zijn:

 • Het type auto en de uitvoering
 • De afgesproken kilometers per jaar
 • Afspraken over extra diensten zoals vervangen vervoerd (in het buitenland)
 • Het te betalen maandbedrag
 • Het eigen risico
 • Informatie over de bkr-registratie

Andere zaken die je terug vind in het contract zijn o.a. afspraken over de verzekering, toeslag bij meer gereden kilometers en eventuele administratie kosten bij bekeuringen.

Ondanks het feit dat de contracten van Skoda private lease voldoen aan de eisen voor het keurmerk is het altijd belangrijk dat je het contract aandachtig controleert. Eenmaal getekend gaat er een bedenktijd in van 14 dagen. Tijdens deze 14 dagen kun je gebruik maken van het herroepingsrecht en kun je zonder kosten annuleren. Na deze 14 dagen is het contract bindend en kun jij je nieuwe auto ophalen.

achterlicht van een blauwe Skoda karoq van dichtbij

Afspraken over het gebruik van de auto

Wanneer kan ik de auto ophalen? Wie mag er in de auto rijden? En waar kan ik het onderhoud laten uitvoeren? Stuk voor stuk vragen waar je duidelijkheid in wilt hebben en wat goed geregeld moet zijn.

Om te zorgen dat er op deze vragen een duidelijk antwoord is zijn dit ook zaken die onder het keurmerk vallen. Zo staat er beschreven dat de auto opgehaald kan worden zodra deze door de dealer is vrijgegeven en de bedenktijd is verstreken. Ga je een auto leasen die direct geleverd kan worden? Dan is er ook de mogelijkheid om afstand te doen van de bedenktijd zodat je je nieuwe auto sneller kunt ophalen! Ook hierover zijn afspraken gemaakt binnen de voorwaarden van het keurmerk.

In de basis mag iedereen met een rijbewijs een auto besturen volgens de voorwaarden van het keurmerk. De aanvullende voorwaarden van een aanbieder kunnen echter anders zijn. In de aanvullende voorwaarden van Skoda staat alleen een aanvulling over een persoon met het 2todrive rijbewijs. De aanvulling komt er op neer dat de bestuurder zich aan de wettelijke regels moet houden die gelden voor het 2todrive rijbewijs.

Verder zijn er afspraken gemaakt over het onderhouden en repareren van de auto. Het dagelijkse onderhoud zoals bandenspanning en de niveaus van vloeistoffen controleren is uiteraard de verantwoording van jezelf. Maar ook het op tijd laten uitvoeren van de onderhoudsbeurten is jouw verantwoordelijkheid. De leasemaatschappij blijft natuurlijk wel verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud.

Afspraken over het inleveren van de auto

Een leasecontract ga je aan voor een bepaalde tijd maar wat is er geregeld voor het einde van het contract? En vooral praktisch voor jou, hoe is alles geregeld?

dashboard van een Skoda met een groot beeldscherm voor het infotainment

Er van uit gaande dat je de auto blijft rijden tot het einde van het leasecontract zul je een keer de auto moeten inleveren. Ruim voor het einde van het contract wordt er door de leasemaatschappij contact opgenomen om een afspraak te maken voor het inleveren van de auto. 

Houdt de volgende punten in de gaten als je de auto gaat inleveren:

 • Zijn al je persoonlijke spullen uit de auto?
 • Was de auto voor het inleveren, zo kun je eventuele schades goed zien
 • Zorg dat je alle zaken bij de auto hebt; reservesleutels, groene kaart, kentekencard etc.

Wat nu als je eerder wilt beëindigen? Met uitzondering van een aantal redenen kun je het contract na het eerste jaar voortijdig beëindigen. Als je het contract voortijdig wilt beëindigen staat er in de voorwaarden dat de leasemaatschappij een opzeggingsvergoeding mag opleggen. In de aanvullende voorwaarden van de aanbieder staat beschreven hoe deze vergoeding wordt berekend.

Voordelen van keurmerk private lease

Zoals je kunt lezen geeft het keurmerk private lease zekerheid aan jou als consument. De voordelen van het keurmerk private lease kunnen we samenvatten in de volgende punten:

 • Eerlijke voorwaarden: de voorwaarden zijn opgesteld door het keurmerk private lease en de consumentenbond
 • Compleet product: doordat er duidelijk is wat er wel en niet is inbegrepen zul je niet verrast worden
 • Bescherming tegen te  hoge lasten: door het uitvoeren van een kredietcheck zul je geen contract kunnen aangaan waarvan de maandlast te hoog is voor jouw situatie
 • 14 dagen bedenktijd: toch niet helemaal zeker van je keuze? Binnen 14 dagen kun je kosteloos annuleren
 • Zekerheid bij klachten: heb je toch klachten of loopt er iets niet goed? Je kunt dan terecht bij een geschillencommissie 
rechter achterlicht van een Skoda superb

Aanvullende voorwaarden vwpfs

Buiten de standaard voorwaarden die voor elke aanbieder onder het keurmerk private lease gelijk zijn, zijn er dus nog aanvullende voorwaarden. Zo ook bij Skoda private lease.

In de aanvullende voorwaarden van Skoda staan wat aanvullingen of wijzigingen op de standaard voorwaarden van het keurmerk. Je moet hierbij denken aan opzegtermijnen, opzegvergoeding, verzekeringszaken en andere financiële zaken. 

Belangrijkste punten van de aanvullende voorwaarden:

 • Kenteken komt op jouw naam
 • Afspraken voor meer- en minder-kilometers
 • Wat te doen bij schade
 • Onderhoud bij een merkdealer
 • Situaties voor het kosteloos opzeggen
 • Opzeggingsvergoeding wordt met 40% berekend

Je kunt alle standaard voorwaarden van het keurmerk private lease en de aanvullende voorwaarden hier nalezen.

Hier kun je ook de extra aanvullende voorwaarden lezen waar nog een 11-tal punten worden beschreven. Ook staan hier de voorwaarden voor de verzekering en wat voorbeelden van geaccepteerde en niet geaccepteerde schades bij het inleveren van de auto.

Getoonde tarieven

Ben je enthousiast geworden voor private lease bij Skoda? Je zult dan ongetwijfeld gaan vergelijken met andere aanbieders. Om een goede vergelijking te maken is het wel zaak dat de tarieven op dezelfde basis gebaseerd zijn.

De getoonde tarieven bij Skoda zijn gebaseerd op het volgende profiel:

 • Looptijd van 48 maanden
 • 10.000 kilometer per jaar
 • Eigen risico van €500,- 
 • Regio Utrecht voor het bepalen van wegenbelasting en verzekering

Het gaat dan om de getoonde tarieven voor de vanaf prijzen. Als je wilt weten wat een auto voor jou gaat kosten ga dan aan de slag met het samenstellen van de auto en de randzaken van het contract. De uitvoering van de auto en zaken als vervangend vervoer, looptijd en kilometers per jaar zijn namelijk erg van invloed op het maandbedrag.

Voordelen van Skoda private lease

Een van de grootste voordelen van private lease in het algemeen is dat je per maand precies weet wat de auto kost. De enige kosten die er nog bij komen zijn de brandstofkosten en eventuele bekeuringen en parkeerkosten. Dit is bij Skoda private lease niet anders, alle kosten zijn bij het maandbedrag inbegrepen. 

In dit maandbedrag zijn de volgende zaken standaard inbegrepen:

 • Allrisk verzekering
 • Schadeverzekering inzittenden
 • (Inter)nationale pechhulp 
 • Onderhoud en APK bij je merkdealer
 • Schade- en glasreparatie via je merkdealer
 • Vervangend vervoer na 24 uur

De voornaamste reden om voor Skoda private lease te kiezen is het voordeel van 1 aanspreekpunt, jouw vaste merkdealer. Wat er ook met je auto aan de hand is je kunt bij jouw vaste dealer terecht en het wordt voor je geregeld. 

koplamp van een Skoda met ingeschakelde dagrijverlichting

Wordt je auto gestolen? Je krijgt van Skoda dan direct vervangend vervoer. De vervangende auto kun je maximaal 30 dagen gebruiken. Is jouw auto na 30 dagen niet terug gevonden, dan wordt je contract ontbonden en je kunt een nieuw contract afsluiten.

Wil je alles weten over Skoda private lease? Neem dan snel een kijkje op de site van Skoda.

Hier kun je alles vinden over het private leasen bij Skoda en welke modellen er beschikbaar zijn.

Wil je jezelf eerst nog verder verdiepen in private lease in het algemeen? Lees dan deze blog over private lease.

Bedankt voor het lezen van deze blog, ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!