Menu Sluiten

Blog

Wat is RDW schorsen en hoe werkt het?

een vervuilde hand met een lepel die koffie roert tijdens de rdw schorsen pauze

Een kenteken schorsen, wat is dit nou precies en hoe doe je dit? Na het lezen van deze blog weet jij wat schorsen is en hoe je via de RDW schorsen van een kenteken kunt uitvoeren. Er zijn diverse redenen waarom je het kenteken van een auto of een ander vervoersmiddel kunt of wilt schorsen. Toch zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden.

Afhankelijk van jouw situatie is het schorsen van een kenteken wel of niet verstandig. Om een goede afweging te maken of schorsen voor jou interessant is moet je kijken naar diverse zaken. Enkele voorbeelden zijn het type voertuig, bouwjaar van het voertuig en de duur van de schorsing.

Wat is schorsen?

Als een auto of een ander motorvoertuig voorzien is van een kenteken moet deze voldoen aan een aantal verplichtingen. Zo ben je verplicht om een verzekering af te sluiten op het betreffen de voertuig. De verzekering dient minimaal een WA-verzekering te zijn. De meeste voertuigen zijn keuringsplichtig en moeten elk jaar APK gekeurd worden. Verder betaal je voor de meeste voertuigen ook nog motorrijtuigenbelasting.

Er is een mogelijkheid om niet aan deze verplichtingen te hoeven voldoen als je het voertuig niet gebruikt. Dit kun je doen door het kenteken te schorsen.

Het schorsen van een kenteken wil zeggen dat je bij de RDW aangeeft dat je het voertuig niet gebruikt en daarom een ontheffing wilt hebben voor alle verplichtingen. Het kenteken wordt al het ware in de koelkast gezet. Wil je het voertuig weer gaan gebruiken? Dan geef je dit simpelweg aan bij de RDW en je kenteken wordt weer actief gemaakt.

Tijdens de periode dat het kenteken geschorst is vervalt de keuringsplicht, de verzekeringsplicht en er hoeft geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Uiteraard mag het voertuig met het geschorste kenteken dan ook niet meer op openbare weg komen om aan het verkeer deel te nemen. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel maar daarover later meer.

Wat is het RDW?

De RDW is een afkorting van Rijks Dienst voor het Wegverkeer. Deze instantie houdt zich bezig met alle zaken rondom de identiteit van voertuigen. Je kunt hierbij denken aan nieuwe kentekens afgeven, oude kentekens innemen en het schorsen van kentekens.

Wil je nog meer weten over het RDW? Lees dan dit artikel uit de kennisbank.

Redenen om te schorsen

Zoals je hebt kunnen lezen kunt je een kenteken schorsen om van bepaalde verplichtingen af te komen. Heb je een auto voor de hobby waar je aan sleutelt maar niet mee rijdt? Heb je een speciale auto waar je niet mee rijdt? Of heb je een auto of camper waar je alleen in de zomer mee rijdt? Allemaal redenen om het kenteken te schorsen.

oude mercedes in een schuur met een deur open en een boom in de weg

Het is natuurlijk zonde om bijvoorbeeld motorrijtuigenbelasting te betalen voor een auto waar je langere tijd niet mee zult rijden. Dit is dan ook vaak een van de grootste redenen om een kenteken bij de RDW te schorsen.

Motorrijtuigenbelasting

In de volksmond ook vaak wegenbelasting genoemd, maar de officiële benaming is motorrijtuigenbelasting. Na de brandstofkosten is de motorrijtuigenbelasting een van de grootste kostenpost van een auto. Logisch dus dat veel mensen er voor kiezen om een kenteken te schorsen als er geen gebruik gemaakt wordt van de auto.

Wanneer je er namelijk voor kiest om een kenteken te schorsen vervalt de verplichting om de motorrijtuigenbelasting te betalen. Aangezien een voertuig met een geschorst kenteken niet op de openbare weg zal komen wordt deze niet belast voor het rijden op de openbare weg.

Aan het schorsen van een kenteken zijn wel kosten en regels verbonden, kijk dus altijd goed naar jouw situatie. Het is vooral van belang om van te voren te bepalen hoe lang je de auto wilt schorsen. Afhankelijk van de leeftijd en het type van het voertuigen kan het namelijk zijn dat je alsnog de motorrijtuigenbelasting moet betalen als de schorsingsperiode te kort is.

twee figuurtjes op een stapel euro munten met daaronder briefgeld in euros

Verzekering

Een andere kostenpost van een auto is de verzekering. Elk motorvoertuig dient minimaal WA verzekerd te zijn. Afhankelijk van onder andere je leeftijd, je schade vrije jaren, het type auto en de regio waar je woont kunnen de kosten van de verzekering ook oplopen. 

Ook de verplichting van het hebben van een verzekering vervalt als een kenteken wordt geschorst. Doordat het voertuig niet meer actief deel neemt aan het verkeer op de openbare weg is het dus ook niet nodig om een WA-verzekering te hebben. Dit scheelt ook weer in de kosten als je het voertuig niet gebruikt. Je moet de verzekering wel zelf opzeggen als je het kenteken hebt geschorst.

Let ook hier weer op jouw eigen situatie, staat de auto thuis? Staat de auto in een opslag of buiten op een erf? Hoe is het geregeld met de andere verzekeringen?

Staat je auto bijvoorbeeld thuis in de garage, vraag dan na of de auto ook onder de inboedelverzekering valt mocht er wat gebeuren. Heb je een plek gehuurd in een opslag om je auto te stallen, controleer dan ook goed hoe de verhuurder verzekerd is.

Zo schors je een kenteken

Maar hoe kun je een kenteken schorsen? Het schorsen van een kenteken kun je volledig digitaal doen met behulp van je DigiD. Op de website van de RDW vind je onder het kopje particulier > auto een link die verwijst naar de pagina om de schorsing aan te vragen.

Op deze pagina kun je diverse informatie vinden en de keuze gaan maken om een kenteken te gaan schorsen. Als je er voor hebt gekozen om een kenteken te gaan schorsen wordt je omgeleid naar een scherm waar je kunt inloggen met DigiD. Eenmaal ingelogd krijgt je een overzicht te zien met kentekens die op jouw naam staan ingeschreven. Uit deze lijst kies je het kenteken wat je wilt schorsen.

Heb je het kenteken gevonden? Dan moet je nu de keuze maken hoe lang je het kenteken wilt schorsen. Je kunt kiezen voor 1,2 of 3 jaar. Na het maken van je keuzen moet je nog een aantal zaken bevestigen en de schorsing betalen. Als je dit succesvol hebt doorlopen is het kenteken direct geschorst en de motorrijtuigenbelasting stopt ook direct.

een zandloper met daarin rood zand welke op een krant staat

Houdt wel in de gaten dat de schorsingsperiode automatisch eindigt na de door jou gekozen periode. Je kunt altijd de periode verlengen waardoor je de voordelen van het schorsen behoudt maar doe dit wel op tijd. Wanneer je dit namelijk vergeet en de schorsing verloopt gaan automatisch alle verplichtingen weer in. Je zou dus automatisch een bekeuring kunnen krijgen voor het niet verzekeren van het voertuig als je de schorsing vergeet.

Regels van het schorsen

Het RDW stelt wel een aantal regels aan het schorsen. De eerste regel is al een aantal keer voorbij gekomen en kun je misschien wel raden, het voertuig met het geschorste kenteken mag niet op de openbare weg rijden of staan.

Wordt de schorsing van het kenteken binnen 1 maand ongedaan gemaakt dan moet de motorrijtuigenbelasting van die maand alsnog betaald worden. De belastingdienst zal een naheffing sturen om de belasting alsnog te betalen.

Ben je een voertuig aan het ombouwen waardoor het kenteken veranderd? De schorsing zal dan gewoon doorlopen op het nieuwe kenteken, houdt in dit geval dus goed de datums in de gaten.

Uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen op het niet mogen rijden met een geschorst kenteken. De eerste uitzondering is het rijden naar een APK-station om een APK-keuring te laten uitvoeren. Wanneer je je auto voor een langere tijd hebt geschorst is de APK verlopen en zal er een keuring uitvoert moeten worden. Het voertuig moet namelijk weer een geldige APK-keuring hebben voordat deze uit de schorsing wordt gehaald en weer gaat deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. 

meerdere auto's op een vierbaans weg met bomen er naast

Om deze reden mag je met een geschorst kenteken op de openbare weg rijden. Dit geldt dan voor de dag van de keuring en rond het afgesproken tijdstip van de keuring. Ook moet de auto minimaal WA verzekerd zijn.

De andere uitzondering is de mogelijkheid om met een voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement te rijden. Deze regeling loopt via de belastingdienst en ook hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. De voorwaarden zijn als volgt:

  • De organisator moet het evenement aanmelden bij de belastingdienst
  • Je mag aan maximaal 4 evenementen per jaar deelnemen
  • Je mag maximaal 8 dagen per jaar gebruikmaken van de regeling
  • Het voertuig moet minimaal WA verzekerd zijn
  • Het voertuig mag alleen voor het evenement gebruikt worden

Kijk voor alle regels en een verdere uitleg op de site van de belastingdienst.

Via het RDW schorsen van een kenteken stelt eigenlijk helemaal niet veel voor en is voor iedereen toegankelijk. Je weet nu welke voordelen het RDW schorsen van een kenteken heeft en of het voor jou interessant is. Alle informatie over tarieven voor de verschillende voertuigen kun je vinden op de website van de RDW.

Bedankt voor het lezen van deze blog, ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!