Menu Sluiten

Blog

Wat is de rdw apk check? Lees hier alles over de apk keuring!

rdw apk controle formulier

Je hebt het vast al vaak genoeg gehoord, iemand zijn auto moet weer op voor de rdw apk of de apk keuring. Hoe vaak moet een auto op voor de apk? Wat wordt er allemaal gecontroleerd bij de apk? Kan ik mijn auto zelf voorbereiden op de apk?

Dit zijn maar een aantal vragen die mensen hebben wanneer de apk keuring het onderwerp van gesprek is. In dit artikel ga ik je zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat de keuring is en waarom deze bestaat.

Wil je een korte uitleg over de RDW en hun taken? Klik hier voor het kennisbank artikel over de RDW!

Inhoud:

Wanneer is de apk keuring ontstaan?

In 1985 is de verplichte apk voor personen- en bestelauto’s ingevoerd.

De apk is een keuring die in Europa wettelijk verplicht is, het doel hiervan is de verkeersveiligheid vergroten en het milieu minder belasten.

Bij de invoering van de apk zijn er regels opgesteld waaraan de voertuigen moesten voldoen, zoals je wellicht zult begrijpen zijn deze regels nu behoorlijk uitgebreid.

De regels waaraan de voertuigen moeten voldoen volgen de ontwikkeling van de techniek. Wanneer er nieuwe regels en eisen worden toegevoegd gaan deze altijd vanaf een bepaalde datum in, oudere voertuigen hoeven niet te worden aangepast.

Wat is de apk keuring?

Je hebt vast wel eens gehoord over de apk keuring maar wat is dit nou precies?

Apk staat voor algemene periodieke keuring, de naam zegt het dus eigenlijk al. De apk is een algemene keuring die periodiek plaats vindt. Tijdens de keuring wordt de veiligheid van het voertuig gecontroleerd.

Het voertuig wordt tijdens de keuring op zeer veel punten gecontroleerd. De controle gaat letterlijk van voor naar achter, van onder naar boven en van binnen naar buiten. De volgorde zal vaak niet zo zijn als ik hem net omschrijf maar je begrijpt wat ik bedoel.

De keuring

De keuring begint vaak met een korte proefrit om het rijgedrag van de auto te beoordelen maar dit is niet perse noodzakelijk. Wat wel noodzakelijk is dat is het testen van de remmen. Deze test gebeurd op een special testbank, dit apparaat met de remkracht van de auto. De keurmeester beoordeeld de waardes van deze meting.

Na de remtest gaat het voertuig op een hefbrug om verder gecontroleerd te worden.

auto op een hefbrug

Bij de controle van het interieur moet je denk aan stoelvergrendeling, gordels, blower en bijvoorbeeld de binnenspiegel.

De verlichting wordt uiteraard ook gecontroleerd. Alle verlichten moet werken, de verlichting met dezelfde functie moeten dezelfde kleur hebben en de kleur moet ook toegestaan zijn.

Dimlichten en eventueel de mistlampen aan de voorkant worden gecontroleerd op een juiste afstelling.

Zoals eerder gezegd wordt de auto op een hefbrug gezet, dit is natuurlijk niet voor niets. De onderzijde van de auto moet ook nagekeken worden.

Keurmeesters zullen hier onder andere kijken naar de banden, de uitlaat, de ophanging en diverse andere zaken die de auto onveilig zouden kunnen maken.

Milieu eisen

Aan het milieu wordt ook gedacht tijdens de keuring. Hierbij is het van belang wat er uit de uitlaat van de auto komt, dit wordt op verschillende manieren gecontroleerd.

Tot 31 maart 2012 werd van alle auto’s de uitlaatgassen gemeten met speciale meetapparatuur. Hiermee werden de uitlaatgassen gemeten en kon er een beoordeling gemaakt worden of de auto nog voldeed aan de milieu eisen.

Auto’s met een bouwjaar tot en met 31-12-2005 wordt dit nog steeds zo gecontroleerd. Auto’s vanaf 1-1-2006 worden op een andere manier gecontroleerd.

Sinds 1 april 2012 wordt er dus met een nieuwe methode gecontroleerd of de auto’s vanaf 1-1-2006 nog voldoen aan de milieu eisen.

Met de nieuwe methode wordt de computer van de auto eerst uitgelezen. Tijdens het uitlezen van de computer worden een aantal testen uitgevoerd, wanneer de testen goed zijn hoeven de uitlaatgassen niet te worden gemeten.

uitlezen computer auto

Komt de auto niet door de testen van de computer heen dan moeten alsnog de uitlaatgassen gemeten worden.

Dit is kort samengevat wat er met een auto gebeurd tijdens een rdw apk keuring.

Wil je graag weten wat er precies allemaal gecontroleerd wordt en wat de eisen voor alle punten zijn? Kijk dan eens op de site van de rdw bij keuringseisen voor personenwagens.

Hoe vaak moet een auto apk gekeurd worden?

Zoals eerder gezegd is de apk een algemene periodieke keuring, wat is dan de periode van de keuring? Je denkt misschien elkaar jaar, dit is ook zo voor de meeste auto’s alleen zijn er een aantal uitzonderingen en geldt er voor nieuwe auto’s een langere periode.

Om te bepalen wanneer een auto gekeurd moet worden kijkt de rdw als eerst naar het type auto. Het gaat er dan om of de auto op benzine, diesel, gas of elektrisch rijdt, deze worden opgedeeld in twee groepen. Ook zijn er nog een aantal uitzonderingen op deze twee groepen.

Benzine en elektrische auto’s wordt in dezelfde categorie ingedeeld, de andere categorie is die van diesel en gas.

Categorie benzine en elektrisch

Auto’s die tot deze groep behoren worden met een interval van 4-2-2-1 gekeurd.

De getallen 4-2-2-1 voor staan jaren, dit betekend dat een nieuwe auto voor het eerst gekeurd wordt als deze 4 jaar oud is. De eerst volgende keuring is 2 jaar later als de auto 6 jaar in gebruik is. 2 jaar later en dus op 8 jarige leeftijd van de auto is het tijd voor de 3e keuring en hierna moet de auto elk jaar gekeurd worden. 

Categorie diesel en gas

Voor deze groep auto’s geldt de interval van 3-1-1, waarschijnlijk kun je de uitwerking hiervan nu al wel raden.

Een nieuwe auto die op diesel of gas rijdt moet voor het eerst gekeurd worden wanneer deze 3 jaar oud is. Na de eerste keuring moeten deze groep auto’s ieder jaar gekeurd worden. De reden dat deze auto’s eerder en meer gekeurd moeten worden heeft te maken met de milieu- en veiligheidseisen.

Diesel auto’s stoten meer roet en fijnstof uit met de uitlaatgassen en moeten hierop eerder en meer gecontroleerd worden.

Door gas aangedreven auto’s hebben een brandstof systeem dat ingewikkelder is en meer beveiligingen bevat dan benzine en diesel auto’s. Al deze beveiligingen zijn onderhevig aan slijtage en moeten dus ook eerder en vaker gecontroleerd worden.

Uitzonderingen

Oldtimers

Een van de uitzonderingen is de groep van de oldtimers. Rdw ziet een voertuig van 30 jaar of ouder als een oldtimer. Voor de oldtimers zijn er 2 regels die bepalen hoeveel een voertuig gekeurd dient te worden.

Als eerste hebben we de groep van 30 jaar en ouder, deze groep is verplicht om 1 keer per 2 jaar gekeurd te worden. Dit betekend dus het ene jaar wel een keuring en het andere jaar niet.

Voor de echt oude auto’s geldt het volgende, is het bouwjaar van de auto voor 1 januari 1960?

Dan heeft de auto helemaal geen apk keuringsplicht, deze auto’s hoeven dus niet gekeurd te worden.

Zware en bijzondere voertuigen

De laatste uitzonderingen zijn zware en bijzondere voertuigen. 

Zware voertuigen zijn auto’s die een gewicht hebben van meer dan 3500 kg, dit gaat om de technische maximum massa. Wanneer de auto inclusief het gewicht dat er geladen mag worden meer dan 3500 kg weegt valt de auto in deze groep. De technische maximum massa kun je vinden op het kentekenbewijs van de auto of opvragen via een kenteken check.

Bijzondere voertuigen zijn auto’s zoals taxi’s, ambulance’s en voertuigen die gevaarlijke stoffen vervoeren.

Keuringen voor deze groepen auto’s moeten elk jaar worden uitgevoerd, dit gaat in vanaf de eerste levering van de auto. De eerste keuring krijgen deze auto’s als ze 1 jaar oud zijn.

Wie mag de apk keuring uitvoeren?

Uiteraard mag en kan niet zomaar iedereen een auto keuren, hiervoor zijn diverse eisen aan het bedrijf en moet de monteur opgeleid zijn tot apk keurmeester.

Het autobedrijf wat de apk keuring wil uitvoeren moet door de rdw erkend worden. Om een erkenning te krijgen van het rdw moet er aan een aantal eisen worden voldaan. Deze regels en eisen zorgen er voor dat het keuren van de auto’s op de juiste wijze gebeurd.

Je kunt hierbij denken aan voorzieningen in het garage bedrijf zoals een hefbrug, een instalatie voor het testen van de remwerking, uitleesappatatuur voor het controleren van de computer in de auto en een apparaat om de uitlaatgassen te meten ook wel een 4-gas tester genoemd.

De automonteur die de auto gaat keuren moet opgeleid zijn tot apk keurmeester voordat hij een auto mag keuren. 

opleiding man

Voordat de monteur mag beginnen aan de opleiding tot keurmeester moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet een bepaald niveau diploma behaald zijn of een lager niveau met aantoonbare werkervaring. Als er aan de voorwaarden is voldaan kan er gestart worden met de opleiding. Tijdens deze opleiding worden alle regels en eisen waar de auto’s aan moeten voldoen behandeld en aangeleerd. Na de opleiding volgt er een examen die uit een theorie deel en een praktijk deel bestaat, voor beide delen moet een voldoende gehaald worden om het diploma voor keurmeester te behalen.  

Punten die je zelf kunt controleren voor de apk keuring

Na het lezen van dit artikel is het duidelijk dat je niet zelf je auto kunt keuren maar er zijn wel een aantal punten die je zelf kunt controleren om verrassingen te voorkomen.

Hier onder vind je een opsommingen met punten om te controleren zodat je niet voor al te grote verrassingen komt te staan wanneer je auto wordt gekeurd.

  • Banden, het profiel van de banden moet minimaal een diepte hebben van 1,6 millimeter. In het profiel van de banden zitten op een aantal plekken kleine blokjes die een hoogte hebben van 1,6 millimeter.
  • Verlichting, zoals eerder gezegd moet alle verlichting werkend zijn.
  • Uitlaat, deze mag niet lekken. Maakt de auto meer geluid dan normaal? Grote kans dat de uitlaat lek is.
  • Remmen, de remmen van de auto mogen niet te ver versleten zijn. Steeds meer auto’s geven zelf een melding wanneer de remmen versleten zijn
  • Deuren, alle deuren moeten zowel van binnen als van buiten op een normale wijze te openen zijn.
  • Gordels, de gordels mogen niet zo beschadigd zijn dat de sterkte ervan verminderd is. Uiteraard moeten de gordels ook goed werken.
  • Ruitenwissers en -sproeier, de ruitensproeier aan de voorzijde moet werken en goed op de ruit zijn afgesteld. De ruitenwissers van de voorruit moeten ook goed genoeg werken zodat er voldoende zicht blijft wanneer de wissers gebruikt worden.

Onafhankelijke keuring

Is het tijd voor de APK keuring? Neem dan eens een kijkje bij een van de onderstaande bedrijven! Deze bedrijven zijn landelijk vertegenwoordigd en er is er dus altijd wel één in de buurt.

Kwikfit

Kwikfit is een merk onafhankelijk garagebedrijf waar de meest gangbare werkzaamheden kunnen uitgevoerd. Van APK keuring tot het uitlijnen van je auto tot het vervangen van de banden, al het standaard onderhoud is mogelijk.

Doordat de Kwikfit geen merkdealer is kun je er met alle merken auto’s terecht en zijn de tarieven ook nog eens aantrekkelijker dan bij de merkdealer. Mocht er toch een reparatie nodig zijn om de auto goedgekeurd te krijgen voor de APK? Geen probleem! De monteurs van Kwikfit kunnen de auto vakkundig repareren met de juiste onderdelen en tegen een scherpe prijs.

Profile

Profile is net als Kwikfit niet gebonden aan 1 merk waardoor je ook hier met alle auto’s terecht kunt. Ook bij Profile wordt je auto gekeurd in een moderne werkplaats welke van alle gemakken is voorzien. Vind de keurmeester toch een gebrek aan de auto dan wordt dit met de klant overlegd en eventueel gelijk gerepareerd.

Meestal wordt de APK keuring uitgevoerd in combinatie met een onderhoudsbeurt, dit behoort ook tot de mogelijkheden bij Profile! Of de auto nu toe is aan een kleine of een grote beurt Profile heeft met beide ervaring.

Controleer dus de vervaldatum van de APK keuring van je auto bij Profile of Kwikfit en maak eventueel direct een afspraak als dit nodig is zo voorkom je een bekeuring voor rijden zonder geldige keuring!

Bedankt voor het lezen van deze blog en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!