Menu Sluiten

Blog

Wat zijn de private lease voordelen? Lees hier meer over alle voordelen!

Zwarte portemonnee gevuld met geld door de private lease voordelen en op de achtergrond een rode sportauto

Je hebt vast al vaker een reclame voorbij zien of horen komen over private lease. Er zijn ook steeds meer mensen die de voordelen van private lease inzien en hiervoor kiezen. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer reclame voor wordt gemaakt.

Een aantal voordelen kun je vast zelf al benoemen maar er zijn ongetwijfeld ook een aantal voordelen waar je niet aan hebt gedacht. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van de private lease voordelen.

Wat zijn de private lease voordelen?

Als je een eigen auto hebt komen hier een aantal vaste lasten bij kijken maar ook onverwachte kosten. Onverwachte kosten daar wacht natuurlijk niemand op maar vaak komen ze ook nog eens op een ongelukkig moment. Dit is dan gelijk ook één van de meest gehoorde private lease voordelen. Je weet vooraf precies wat je elke maand kwijt bent voor je auto.

Ben je nog niet helemaal bekend met private lease? Lees dan eerst dit artikel over private lease!

Naast het voordeel dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan zijn er nog meer voordelen die we stuk voor stuk zullen gaan behandelen. Je kunt hierbij denken aan zaken als pechhulp en vervangend vervoer die zijn inbegrepen bij je contract.

Een vast maandbedrag

Kies je voor private lease dan betaal je per maand een vast bedrag waar alles in zit behalve je brandstofkosten. Je zult dus niet te maken hebben met verzekeraars die hun premie verhogen, wegenbelasting die veranderd of kosten voor pechhulp.

Motorrijtuigenbelasting

Motorrijtuigenbelasting is de officiële benaming voor de wegenbelasting. Dit is een belasting die iedereen moet betalen die eigenaar is van een auto. De hoogte van de belasting wordt bepaald door de provincie waar je woont, de brandstof en het gewicht van de auto.

Aangezien de hoogte van de belasting afhankelijk is van 3 factoren kan je dus wel eens verrast worden als je andere auto koopt of naar een andere provincie verhuist.

Niemand vindt het leuk om belasting te betalen en het het plezier van je droom auto zal toch een stuk minder zijn als de belasting een stuk hoger is dan gedacht.

Kies je er echter voor om je droom auto te leasen dan weet je van te voren precies wat de auto je elke maand zal kosten aan wegenbelasting. De wegenbelasting zit namelijk inbegrepen in het maandbedrag.

Een rekenmachine op een stapel euro muntstukken en wat euro biljetten

Verzekering

In Nederland zijn we allemaal verplicht om bepaalde verzekeringen te hebben, zo ook voor de auto. Een auto in Nederland is verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn, dit is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. 

Verder kennen we nog de WA plus of WA + Casco verzekering en de All-risk verzekering. In dit artikel ga ik niet verder in op de verschillen tussen de verzekeringen, ben je hier wel benieuwd naar? Dan kun je dit lezen in de kennisbank.

Een verzekering kost natuurlijk ook het nodige geld. De premie die je per maand betaald is ook weer afhankelijk van verschillende zaken. De auto zelf, het gewicht en de (nieuw)waarde zijn onder andere van belang voor de hoogte van de premie. 

Vervolgens kies je voor een WA, WA plus of een all-risk verzekering. Dit is de grootste factor die bepalend is voor de hoogte van je verzekering.

Andere zaken die aanbod komen bij het bepalen van de premie zijn je leeftijd, de opgebouwde schade vrije jaren (hierdoor krijg je korting) en ook weer de plek waar je woont.

Zoals je kunt zien kun je dus ook voor verrassingen komen te staan wanneer je je nieuwe auto wilt gaan verzekeren.

Dit is ook weer een van de private lease voordelen, de verzekering is ook inbegrepen in het maandbedrag. Het kan per leasemaatschappij wel verschillen wat de standaard verzekering is. Dit is wel iets om op te letten bij het vergelijk van verschillende aanbieders.

Aanbieder Athlon heeft als standaard verzekering bijvoorbeeld een WA + casco verzekering in het pakket zitten. Kies je echter voor Justlease? Dan is de standaard verzekering een all-risk verzekering. Zoals je ziet zit hier dus nog al verschil in.

Uiteraard kun je nog diverse zaken extra verzekeren of je eigen risico verlagen wat invloed heeft op het maandbedrag alleen blijft dit wel een vast bedrag en je zult niet voor verrassingen komen te staan.

Onderhoud en reparatie

Man die heel hard aan het nadenken is over zijn zorgen

We kennen het allemaal wel, de auto moet naar de garage voor een onderhoudsbeurt of APK en de nachtmerries over de rekening beginnen gelijk. 

Door het gebruiken van de auto slijten er onderdelen die vervangen moeten worden en vloeistoffen verouderen die ook vervangen moeten worden. Dit is normaal onderhoud wat nou eenmaal bij een auto hoort maar wel de nodige kosten met zich mee brengt.

Kosten voor het keuren van de auto, vervangen van de remmen, banden en olie. Allemaal zaken die aardig in de papieren kunnen lopen en die regelmatig voor gespreksstof op verjaardagen zorgen.

Heb je gekozen voor een private lease auto? Dan heb je hier allemaal geen omkijken meer naar behalve dan het maken van een afspraak om het onderhoud te laten uitvoeren.

Nummer 3 van de private lease voordelen is namelijk dat onderhoud en reparaties aan de auto allemaal zijn inbegrepen in het contract. Het onderhoud dient in de meeste gevallen ook nog bij de merkdealer uitgevoerd te worden dus je bent gegarandeerd van deskundigheid.

Er is echter wel een aandachtspunt bij dit onderwerp. Als berijders van de lease auto wordt er van je verwacht dat je de auto goed verzorgd en dus op tijd het oliepijl controleerde en laat bijvullen bijvoorbeeld. Moet de auto gerepareerd worden omdat er niet op tijd onderhoud is uitgevoerd of er geen olie is bijgevuld dan kunnen de kosten wel voor eigen rekening komen.

Lees dus altijd goed alle voorwaarden door. Het kan namelijk zijn dat een lekke band die vervangen moet worden voor eigen rekening komt. Er wordt dan vaak gekeken wat de resterende levensduur is van de lekke band en deze kosten worden verrekend.

Buiten deze aandachtspunten zul je in ieder geval geen kosten hebben voor onderhoud en reparatie. De nachtmerries over garagebezoeken zullen dus verleden tijd zijn als je kiest voor private lease.

Een cilinderkop van een motorblok waarvan het deksel is verwijderd

Afschrijving

Een van de vaste lasten die nauwelijks iemand meerekent is de afschrijving die je hebt op een auto. Toch is de afschrijving wel iets om rekening mee te houden wanneer ja de vaste lasten van een auto bekijkt.

Helaas zijn er maar weinig auto’s die meer geld waard worden naarmate ze ouder worden. De waarde van de meeste auto’s zal minder worden wanneer ze ouder worden en meer kilometers hebben gereden. Dit noemen we de afschrijving.

Stel je koopt een auto voor en bepaald bedrag en ruilt deze auto na een aantal jaar weer in. Bij het inruilen van de oude zal deze niet meer hetzelfde bedrag opleveren als waar je hem een aantal jaar geleden voor hebt gekocht. Het verschil tussen het aankoopbedrag en het inruilbedrag is de afschrijving. Deel dit bedrag door het aantal maanden dat je eigenaar bent geweest en je weet de afschrijving per maand.

Er is helaas geen vast mate van afschrijving te noemen. Dit omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren maar we kunnen wel stellen dat de afschrijving op een nieuwe auto vele malen groter is dan op een oudere auto. De afschrijving op een auto begint hoog maar naarmate de auto ouder wordt neemt ook de afschrijving per jaar af.

Een private lease auto heeft natuurlijk ook afschrijving. Omdat er bij het afsluiten van een lease contract een redelijk accurate inschatting wordt gemaakt van de leeftijd en de gereden kilometers aan het einde van het contract kan ook de restwaarde goed worden ingeschat.

Doordat de restwaarde bekend is kan ook de afschrijving worden berekend. Deze afschrijving wordt verdeeld over de looptijd van het contract en opgenomen in het maandbedrag. Je betaalt de afschrijving van de auto dus ook bij private lease maar deze is wel van te voren al bekend.  

Pechhulp

Stil staan met pech langs de kant van de weg, dat wil toch niemand? Toch kan het gebeuren dat je pech krijgt wanneer je onderweg bent met de auto. Veel mensen sluiten hiervoor een abonnement af voor pechhulp onderweg. 

Een van meest bekende aanbieders van pechhulp onderweg is de wegenwacht service van de ANWB. Het aanbod van de wegenwacht service bij de ANWB bestaat uit diverse pakketten waar ook weer verschillende prijzen en services aan vast zitten. Het kan soms een lastige keuze zijn welk pakket voor jou geschikt is. 

Wanneer je een pakket gaat kiezen heb je de keuze uit dekking voor de woonplaats, Nederland of Europa. Om een goede keuze te maken uit de diverse pakketten zul je moeten nagaan waar je het meeste rijdt en waar je dus stil zou kunnen komen te staan. Het zou zonde zijn om een Europa pakket te kiezen als je 1 keer per jaar of minder buiten Nederland komt met de auto.

Vrijwel alle aanbieders van private lease hebben pechhulp opgenomen in hun standaard pakket. Waar je ook stil komt te staan met auto pech, je bent verzekerd van pechhulp onderweg. Het maakt hierbij niet uit of dit in je woonplaats is of op vakantie in het buitenland. 

Pechhulp is dus vrijwel altijd geregeld, weer een van de grote private lease voordelen.

Vervangend vervoer

Ondanks dat alles goed geregeld is wanneer je kiest voor private lease en je van te voren weet wat je per maand moet betalen kan het voorkomen dat je de auto achter moeten laten bij de garage. Het kan zijn dat er groot onderhoud uitgevoerd moet worden, er moet een reparatie uitgevoerd worden of er moet een schade gerepareerd worden. Allemaal zaken die er voor kunnen zorgen dat je even geen beschikking hebt over je eigen auto.

Rode auto met grote schade

Aanbieders zoals ikrij.nl en athlon.com geven je het recht op vervangend vervoer nadat je eigen auto 72 uur in de garage staat voor reparatie of onderhoud. Lease je de auto echter bijvoorbeeld direct bij Volkswagen of Toyota dan heb je standaard al recht op vervangend vervoer na 24 uur.

Heb je standaard pas recht op vervangend vervoer na 72 uur maar vind je dit te lang? Dan kun je dit natuurlijk tegen betaling verkorten naar 24 uur, dit kost je dan enkele euro’s per maand.

Feit is dat je bij private lease altijd meer recht hebt op gratis vervangend vervoer dan wanneer je een auto in eigen bezit hebt en deze achter moet laten in de garage.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de private lease voordelen en dat je beter voorbereid een keuze kunt maken.

Een goede aanbieder van private lease is XLeasy, lees in dit artikel mijn ervaringen met deze aanbieder. Verder kun je in dit artikel meer lezen over Lease’m, ook een aanbieder van private lease met duidelijke en goede voorwaarden.

Bedankt voor het lezen van deze blog en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!