
Misschien heb je het wel eens meegemaakt, je hebt je nieuwe auto in ontvangst genomen en krijgt een hele stapel boekjes mee. Eenmaal thuis aangekomen blader je er eens doorheen maar schenkt er niet al te veel aandacht aan. Of misschien heb je voor de aankoop al door de boekjes heen gebladerd. Het punt waar ik naar toe wil is of je ook hebt gecontroleerd of het onderhoudsboekje van de auto aanwezig is. Nog belangrijker is eigenlijk of je ook hebt gecontroleerd of het boekje is ingevuld. En vooral HOE?
Wil je graag weten wat je in het onderhoudsboekje van de auto kunt vinden en waar je op moet letten? In dit artikel gaan we het hebben over de zaken die veelal in het onderhoudsboekje beschreven staan. Verder wil ik graag vertellen wat er belangrijk is om te controleren en zal ik een aantal tips geven die je kunt gebruiken bij het controleren van het onderhoudsboekje.
Inhoud:
- 1 Hoe herken je het onderhoudsboekje van de auto?
- 2 Elektronisch onderhoudsboekje van de auto
- 3 Wat staat er in het onderhoudsboekje van de auto?
- 4 Waar kun je controleren of het onderhoudsboekje klopt?
- 5 Tips voor controles welke je zelf kunt doen
- 6 Het onderhoudsboekje van de auto verteld veel over de auto zelf
Hoe herken je het onderhoudsboekje van de auto?
Het onderhoudsboekje van de auto, je hoort er veel over maar hoe herken je hem? Wanneer een auto nieuw geleverd wordt zit er vaak een map bij met diverse boekjes. Om te beginnen zit hier de handleiding van de auto in. Afhankelijk van het merk en de keuze van de fabrikant kan het zijn dat er nog aanvullende handleidingen in de map zitten voor eventuele opties. Als laatste handleiding worden er ook vaak een aantal flyers geleverd waarop een korte instructie / handleiding te vinden is voor de basisfuncties van de auto.
Naast de handleidingen wordt er vaak een wat dunner boekje meegeleverd. Dit boekje is gevuld met alle beschikbare merkdealers. Je kunt hierin per land de beschikbare dealers vinden met de benodigde contact informatie. Dit kan handig zijn mocht je ergens stranden met je auto waar geen mobiel internet beschikbaar is.
Dan nu het boekje waar het om gaat, het onderhoudsboekje. Meestal is dit ook een dunner boekje en soms staat er een technische afbeelding op de voorkant. Je kunt hierbij denken aan een afbeelding van een onderdeel van de auto of een die te maken heeft met motorolie of iets anders wat gerelateerd is aan onderhoud.
Naast de afbeelding zul je op de voorkant een tekst vinden met daarin woorden als onderhoud of service. Is jouw (toekomstige) auto geïmporteerd? Vertaal de woorden onderhoud of service dan naar de taal van het land waar de auto nieuw geleverd is geweest. Je kunt het onderhoudsboekje ook snel herkennen door de dunne boekjes even open te slaan en te zoeken naar stempels. Alleen het onderhoudsboekje wordt namelijk voorzien van meerdere stempels.
Elektronisch onderhoudsboekje van de auto
De laatste jaren word het papieren onderhoudsboekje steeds minder. Door de technologische ontwikkelingen van nieuwe auto’s zijn steeds meer voertuigen standaard voorzien van een entertainment systeem met beeldscherm. In deze auto’s vind je het onderhoudsboekje dan ook steeds meer digitaal opgeslagen in het entertainment systeem van het voertuig. Wanneer er onderhoud is uitgevoerd aan de auto wordt dit met een computer in de auto opgeslagen en verwerkt in het elektronische onderhoudsboekje van de auto.

Wanneer je het onderhoudsboekje dus niet kunt vinden in een papieren versie en de auto heeft een entertainment systeem met beeldscherm. Controleer dan ook of er misschien een digitaal boekje beschikbaar is waarin het uitgevoerd onderhoud staat geregistreerd.
Wat staat er in het onderhoudsboekje van de auto?
De belangrijkste informatie die je kunt vinden in het onderhoudsboekje is natuurlijk het uitgevoerde onderhoud. In sommige boekjes kun je naast deze informatie ook het onderhoudsschema vinden. Laten we beginnen met het uitgevoerde onderhoud en hoe je hier naar moet kijken.
Uitgevoerd onderhoud
Het is de bedoeling dat na elk uitgevoerd onderhoud de werkzaamheden worden genoteerd en worden afgetekend in het onderhoudsboekje. In het verleden waren er vaak drie keuzes die gemaakt konden worden om het uitgevoerde onderhoud in te vullen. Er kon gekozen worden voor een kleine of een grote onderhoudsbeurt en vaak was er nog de keuze voor een jaarlijkse controle. In het onderhoudsschema was terug te vinden welke werkzaamheden er uitgevoerd moesten worden bij welke keuze.
Nadat de keuze was gemaakt voor een bepaalde onderhoudsbeurt moest er nog een kilometerstand en datum ingevuld worden waarop het onderhoud was uitgevoerd. Als laatste was er nog ruimte voor een stempel van het uitvoerende bedrijf. Sommige monteurs zetten ook nog een paraaf bij de stempel.
Tegenwoordig is het steeds meer gebruikelijk om onderhoudswerkzaamheden te spreiden. Een kleine of een grote beurt wordt steeds minder voorgeschreven door fabrikanten. Er wordt daarentegen gekozen voor onderhoud op basis van conditie. Dit wil zeggen dat er gekeken wordt naar de afzonderlijke onderhoudstermijnen. Deze afzonderlijke onderhoudstermijnen kom je nu dus ook tegen in het onderhoudsboekje. Per vak voor de uitgevoerde werkzaamheden kan er gekozen worden voor alle onderhoudszaken apart van elkaar.
Onderhoudsschema
Voor elk type auto is er een schema opgesteld door de fabrikant voor de uitvoering van het onderhoud. Het is namelijk niet zo dat alle slijtdelen of bijvoorbeeld alle filters bij elke onderhoudsbeurt vervangen moeten worden. Een luchtfilter van de motor gaat namelijk veel langer mee dan het oliefilter van de motor. In het onderhoudsschema vind je terug wat de interval is voor het vervangen van bepaalde delen of welke onderdelen onderhoud nodig hebben.

Voor auto’s waar nog kleine en grote onderhoudsbeurten voor worden voorgeschreven is het vaak om en om. Eerst heeft de auto een kleine beurt nodig waarbij alleen de motorolie en het filter vervangen worden. De volgende beurt is dan een grote waarbij ook bijvoorbeeld het luchtfilter en de bougies vervangen worden. En je raad het al, de volgende onderhoudsbeurt is weer een kleine enzovoort.
Tegenwoordig zien we dus een verschuiving van het voorgaande schema naar onderhoud op basis van conditie. In deze schema’s vind je per deel wat onderhoud nodig heeft een vervangingsinterval. Een voorbeeld van zo’n schema kan zijn:
- Motorolie en filter elke 30.000 km vervangen, waarom de motorolie vervangen? Lees hier meer!
- Bougies bij elke 2e olieverversing vervangen
- Luchtfilter en brandstoffilter bij elke 3e olieverversing vervangen
- Interieurfilter tijdens elke olieverversing vervangen
- Algehele voertuigcontrole elke 60.000 km uitvoeren
Bovenstaande schema is slechts een voorbeeld en kan voor elk merk natuurlijk anders zijn. Maar je kunt hier wel uit opmaken wat er bedoeld wordt met onderhoud op basis van conditie.
Waar kun je controleren of het onderhoudsboekje klopt?
Je weet nu hoe je het onderhoudsboekje van de auto kunt vinden en wat je er in kunt vinden. Maar hoe weet je of het ook klopt wat er in het boekje is in gevuld?
Misschien is het een heel voor de hand liggend antwoord maar vraag het na bij het bedrijf waar het onderhoud is uitgevoerd volgens het boekje. Vaak bevat de stempel bij het uitgevoerde onderhoud contactgegevens van het bedrijf. Deze gegevens kun je gebruiken om het bedrijf te benaderen en aan de hand van het kenteken van de auto navraag te doen.
Staan er geen contactgegevens bij de stempel dan zul je waarschijnlijk via de bedrijfsnaam wel gegevens kunnen vinden op het internet. De meeste bedrijven houden digitaal een historie bij van de auto’s waar zij onderhoud aan uitvoeren. Wanneer je aan het bedrijf uitlegt dat je een auto wilt kopen maar ook wilt controleren of het onderhoud klopt dan zullen ze vast meewerken en je de informatie geven.
Tips voor controles welke je zelf kunt doen
Willen bedrijven je geen informatie geven of kun je het bedrijf niet bereiken? Er zijn dan een aantal controles welke je zelf kunt doen om de echtheid van het onderhoudsboekje te controleren. Het zijn uiteraard geen garanties maar slechts indicaties. Een vrij eenvoudige controle is om te kijken of de kilometerstanden tijdens het uitgevoerde onderhoud een logisch verloop hebben. Kloppen de standen met het onderhoudsschema? Is de kilometerstand niet lager terwijl de datum opgelopen is? Zitten er logische verschillen in de tellerstanden tussen de onderhoudsbeurten? Dit zijn stuk voor stuk zaken die je kunt controleren.
Handschrift
Let naast de kilometerstanden ook op het handschrift waarmee het onderhoud in het boekje genoteerd staat. Is het handschrift bij elke uitgevoerde beurt verschillend of is het juist gelijk? Zijn de eventuele parafen verschillend maar hebben de data wel een gelijk handschrift? De meeste monteurs vullen zelf het onderhoudsboekje in. Iedereen heeft zijn eigen handschrift en dit zou dus ook terug te zien moeten zijn in het onderhoudsboekje.
Het is natuurlijk mogelijk dat het onderhoud een tijd lang door een vaste monteur is uitgevoerd maar let dan vooral op het volgende punt.

Kleur pen
Het is misschien een klein detail maar het kan een hoop verraden. Kijk goed of je verschil kunt zien in de kleur inkt. Pennen gaan lang mee maar het is zeer onwaarschijnlijk dat er jaren met dezelfde pen wordt geschreven. Nog onwaarschijnlijker is het dat verschillende personen met dezelfde pen schrijven.
Zijn de uitgevoerde beurten door verschillende personen uitgevoerd? Het zou dan zeer voor de hand liggend zijn dat er ook met verschillende pennen is geschreven. Wanneer het onderhoud een tijd lang door dezelfde persoon is uitgevoerd dan zou je hier ook wel wat verschil in moeten kunnen zien.
Stempels
Als laatste kun je nog kijken naar de gebruikte stempels. Zien de stempels er betrouwbaar uit? Kloppen de gegevens die in de stempel staan? Als er gegevens in de stempel verwerkt staan zou je deze kunnen controleren via het internet.
Het onderhoudsboekje van de auto verteld veel over de auto zelf
Misschien heb je na het lezen van deze blog een heel andere kijk op het onderhoudsboekje van de auto of juist helemaal niet maar het boekje kan veel over een auto vertellen. Zijn de ingevulde gegevens kloppend en is het onderhoud volgens het schema uitgevoerd? Je kunt er dan van uit gaan dat de auto goed verzorgd is en dat er geen verrassingen zullen zijn kwa onderhoud.
Vind je echter gaten in het onderhoud of kloppen de ingevulde gegevens niet helemaal? Vraag jezelf dan af of je vertrouwen in de auto hebt en hoe er met de auto is omgegaan. Je zou er in dit geval ook nog voor kunnen kiezen om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Door deze keuring te laten uitvoeren is de kans op verrassingen tijdens het eerst volgende onderhoud een stuk kleiner.
Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!