Menu Sluiten

Blog

Mini Cooper review, is hij echt zo leuk? 3e generatie New Mini (F56)

Mini Cooper review stuurwiel van een mini cooper met het mini logo

De eerste auto die we mochten testen is gelijk een van de meest iconische auto’s, de Mini Cooper! De Mini in zijn nieuwe vorm gaat alweer een aantal jaar mee en is nog steeds erg populair. Met deze gedachte was de keuze voor de eerste review snel gemaakt en wat een beleving is de nieuwste generatie Mini Cooper!

Is de Mini echt zo goed al iedereen beweert? Wat maakt de Mini zo’n leuke auto? In deze Mini Cooper review gaan we proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op onder andere deze vragen. Zaken als gebruiksgemak, rijgedrag en beleving komen allemaal aan bod en als afsluiter ontdek je hoe een nieuwe Mini ook voor jou toegankelijk is.

Mini Cooper, een ware cult auto

Wie kent hem niet, de Mini Cooper? Het kleine autootje wat gemaakt is van 1959 tot aan het jaar 2000. Het kleine icoon uit Birmingham heeft zichzelf op zo veel plaatsen laten zien en bewezen dat hij niet onopgemerkt is gebleven. Veel mensen zijn verliefd geworden op de karaktervolle auto.

Niet lang nadat de laatste originele kleine mini in het jaar 2000 van de band is gerold kwam er een opvolger. BMW was de nieuwe eigenaar geworden van de merkrechten en presenteerde in 2001 de eerste generatie new Mini. Ook deze nieuwe Mini wist massa’s mensen voor zich te winnen en werd een groot succes.

3e generatie new Mini, niet meer zo mini

Ondertussen zijn we aan beland bij alweer de 3e generatie new Mini. De auto heeft nog steeds alle kenmerken van een Mini en valt niet te verwarren met een andere auto. Het formaat is alleen niet meer zo mini. Als we kijken naar de afmetingen van de Mini doet deze niet veel meer onder voor bijvoorbeeld een Volkswagen Golf. 

neuzen van de oude en nieuwe mini tegenover elkaar, beide in een rode kleur

Ondanks dat de auto vrij fors geworden is aan de buitenkant merk je hier tijdens het rijden niets van. De auto geeft je nog steeds het gevoel alsof je met een heuse kart onderweg bent, net als de originele mini.

Uiterlijk

Zoals gezegd kun je bij de eerste aanblik meteen zien dat je te maken hebt met een Mini. Het herkenbare dak, de rechtopstaande voorruit en ronde koplampen, ze zijn allemaal aanwezig. Een ander kenmerk voor een Mini is de plaatsing van de wielen. Deze staan namelijk bijna volledig in de buiten hoeken van de auto. Dit geeft de Mini niet alleen de kenmerkende look maar ook zijn goede rijeigenschappen.

Wanneer je de eerste new Mini en de derde generatie naast elkaar zet zul je in de basis niet veel verschillen vinden. Het ontwerp is redelijk gelijk gebleven alleen is het een heel stuk ge-update en volwassener gemaakt. Opvallend blijven de eerder genoemde grote ronde koplampen, deze maken het gezicht van de auto. 

Kijk je verder langs de auto dan komen we de bekende spiegels tegen die gemonteerd zijn op de boven rand van de deur. Bij het openen van de deur valt op dat het raam nog steeds stijlloos is, zeker met een geopend raam geeft dit een leuk effect als de deur open is. 

Een ander opvallend detail wanneer we naar de zijkant van de auto kijken is de manier waarop de dakstijlen in de auto verwerkt zijn. Doordat er gekozen is voor glanzend zwarte delen lijkt het alsof het dak gedragen wordt door de ruiten in plaats van dakstijlen.

grijze mini Coopers met zwarte bonnet stripes

Na de zijkant van de auto komen we aan bij de achterkant van de auto. Wat hier gelijk opvalt zijn de achterlichten. Hier is er voor gekozen om vast te houden aan de originele rechthoekige vorm. Uiteraard zijn de units wel naar de moderne normen ontworpen en zijn ze helemaal bij de tijd. Voor de achterlichten is er een zeer leuke optie verkrijgbaar, namelijk units met daarin de Union Jack verwerkt. Een dikke knipoog naar de engelse roots van de Mini.

Interieur

Na het bekijken van de buitenkant is het tijd om in de auto te stappen. Eenmaal plaatsgenomen achter het fijne stuur van de Mini valt meteen op dat ook het interieur nog steeds kenmerkend is voor de new Mini. 

Dashboard

In het midden van het dashboard bevind zich nog steeds de grote centrale klok. Het model wat wij mochten rijden is voorzien van een scherp touchscreen in de centrale klok. Op dit scherm kun je alles vinden van de boordcomputer tot de navigatie. Om de centrale klok is een led strip gemonteerd die van kleur veranderd tijdens het bedienen van diverse functies.

Onder de centrale klok vinden we het bedieningspaneel voor de climate control. Tijdens het bedienen van de temperatuurinstelling komt het speelse karakter van de Mini ook weer terug. De gekleurde led stip om de centrale klok kleurt mee met de temperatuur die je instelt, leuke feature! 

Een ander leuk detail van de middenconsole zijn de tuimelschakelaars. Deze schakelaars komen wederom in elk model terug en zijn typisch Mini. In de 3e generatie van de Mini hebben de schakelaars een nog meer centrale rol gekregen. De functie van de start- /stopknop wordt nu namelijk vervuld door de middelste tuimelschakelaar, erg leuk!

Verder vind je achter het stuur nog een klein display waarop alle benodigde informatie te vinden is voor tijdens het rijden. Je vind hierop onder andere de gereden snelheid, het toerental van de motor en in ons geval de schakelindicatie omdat we een handgeschakeld model reden.

interieur van mini Cooper waarop het dashboard en het stuur zichtbaar is

Alle gebruikte materialen zijn prima in orde en voelen kwalitatief goed aan. Tijdens het rijden zijn erg geen vervelende kraken te horen van het dashboard, zelfs niet op een weg met veel oneffenheden.

Stoelen

Het model waar wij in hebben gereden was voorzien van standaard stoelen. Ondanks dat de standaard stoelen niet heel uitgebreid in te stellen zijn kun je toch een goede rijpositie vinden. De lengte instelling van de stoel is meer dan genoeg en ook de rugleuning is heel precies af te stellen. Verder is de stoel in hoogte af te stellen wat wij een aangename instelling vinden.

De stoelen zijn voorzien van een goede kwaliteit stof en voelen comfortabel aan.

Achterbank

Na de voorstoelen was de achterbank aan de beurt. De ruimte op de achterbank is niet heel riant. Toch was er genoeg ruimte om twee volwassen personen op de achterbank te vervoeren. Isofix was in het testmodel aanwezig op de achterbank en ook op de passagiersstoel wat het monteren van een kinderstoel zeer eenvoudig maakt.

De rugleuning van de achterbank is in 2 gelijke delen neerklapbaar. Doordat de rugleuning neerklapbaar is wordt de inhoud van de kofferbak een aanzienlijk stuk groter.

Kofferbak

De kofferbak van de Mini is zoals verwacht nog steeds niet echt groot. Zoals gezegd kan de rugleuning van de achterbank neergeklapt worden waardoor je wel grotere spullen kunt vervoeren. Laat je de rugleuning opgeklapt dan biedt de kofferbak nog steeds wel genoeg ruimte voor 2 tot 3 boodschappentassen of 2 grote weekendtassen. 

Onderstel

Een heel groot deel van de beleving van de Mini komt van de rij eigenschappen. Wanneer je met een Mini op pad gaat krijg je het gevoel alsof je met een kart onderweg bent. De besturing van de Mini is zeer direct en het onderstel is strak en precies.

Een van de redenen dat een Mini zo’n fijne besturing heeft komt doordat de wielen zo ver mogelijk in de hoeken van de auto zijn geplaatst. De input die je geeft met het stuurwiel wordt direct vertaalt in het veranderen van de rijrichting. 

Verder is het karakter van het onderstel sportief te noemen wat ook hoort bij deze auto. De vering en schokdempers zijn sportief afgesteld waardoor er goed contact is met het wegdek. Door deze afstelling zijn oneffenheden wel voelbaar en worden korte hobbels niet weggefilterd. Voordeel van het sportieve onderstel is dat je goed voelt wat de auto doet tijdens het rijden en geeft de auto veel vertrouwen.

Aandrijving

De aandrijflijn van het model waar wij mee op pad zijn geweest bestond uit een 1.5 liter drie cilinder turbo motor met daaraan gekoppeld een handgeschakelde zesbak. De combinatie van deze twee was zeer aangenaam om mee te rijden. Kanttekening hierbij is wel dat het fijner was om op gevoel te rijden dan op de schakelindicatie op het display.

Motor

Mini gebruikt de bekende 1.5 liter drie cilinder turbo motor die we ook kennen uit diverse BMW’s. Een goed voorbeeld dat een kleine motor toch erg kan verrassen is deze motor zeer zeker. Tijdens het rijden voelt de motor erg krachtig ook al bij lage toerentallen. De cijfers van de motor die er voor zorgen dat de motor zo lekker voelt zijn ook dik in orde.

Het maximale koppel van de motor is 220 Nm en wordt al bereikt bij 1250 toeren, hierdoor voelt de motor al vroeg zeer krachtig aan. Laat je de toeren verder oplopen dan levert de motor bij 4500 toeren zijn maximale vermogen van 136 pk. Ook dit is voldoende vermogen om eenvoudig snelheden te behalen welke je rijbewijs in gevaar brengen.

Versnellingsbak

Tussen de fijne motor en de wielen hadden wij de beschikking over een handgeschakelde zes versnellingsbak. De bediening van de bak is zeer goed. Het kiezen van een versnelling gaat zonder problemen en de bewegingen van de schakelpook voelen zeer degelijk. 

tandwielen van een versnellingsbak

De overbrengingen van de versnellingen zijn zo gekozen dat je ook in de stad in een hogere versnelling kunt rijden om het verbruik zo laag mogelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld zonder problemen 50 km/h rijden in de 6e versnelling.

Ons oordeel

De Mini Cooper van de 3e generatie heeft bij ons alle verwachtingen waargemaakt. De auto staat bekend als een sportieve hatchback van goede kwaliteit en voldoet hier volgens ons zeker aan. Voor wat betreft de ruimte is het een prima stads auto om ook af en toe wat spullen in mee te nemen. Ga je echter regelmatig met vrienden op pad dan kan de Mini wat aan de kleine kant zijn, wel iets om rekening mee te houden.

Ben je op zoek naar een echte rijders auto? Probeer dan ook zeker eens een Mini Cooper! De Mini wist ons namelijk steeds te verleiden om even een blokje om te gaan rijden.

Enige “slechte” punt wat bij ons is blijven hangen is de schakelindicatie. Door alle milieu eisen en de versnellingsbak met 6 versnellingen blijf je constant schakelen om de motor in het juiste toerental te houden. Om deze reden schreef ik al eerder dat de Mini beter op gevoel gereden kan worden. Het zal misschien iets minder zuinig zijn maar het maakt de auto zo veel leuker!

Mini Cooper leasen

Ben je zelf ook enthousiast geworden na deze Mini Cooper review? Het rijden van nieuwe Mini Cooper is dichterbij dan je denkt! Heb je bijvoorbeeld als eens gedacht aan het private leasen van een Mini?

Wanneer je kiest voor private lease rijdt je een nieuwe auto zonder in 1 keer een groot bedrag te hoeven betalen. Zo kun je via Justlease.nl een Mini Cooper leasen voor een vast laag maandbedrag. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op de site van Justlease en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn!

Wil je meer weten over private lease? Ga dan snel naar onze blog over private lease!

Bedankt voor het lezen van deze review, ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!