Je hebt vast wel eens de letters RDW voorbij zien komen maar weet je ook wat hiermee bedoeld wordt?
In dit kennisbank artikel vind je een korte uitleg over wat de RDW is en de taken van de RDW zijn.
RDW staat voor RijksDienst voor het Wegverkeer.
De organisatie is verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratieve zaken rondom de identiteit van de auto. Een andere taak van de rdw is het uitgeven en registreren van rijbewijzen.
Registratie van voertuigen
Een van de taken van het rdw is het registreren van voertuigen. Wanneer er een nieuw voertuig het land in komt moet deze voorzien worden van een kenteken, dit verzorgt de rdw.
Per voertuig wordt een nieuw kenteken en kentekenbewijs aangemaakt en afgegeven. Andersom geldt dit ook, wordt een voertuig geëxporteerd of gesloopt dan moet het kenteken bij de rdw worden ingeleverd.
Keuren van voertuigen
Het keuren van voertuigen is een andere taak van het rdw.
Wil een fabrikant een nieuw voertuig voor het eerst op de Nederlandse markt brengen dan moet deze gekeurd worden. Wordt het nieuwe voertuig goed gekeurd door de rdw dan krijgt het een type goedkeuring. Met deze type goedkeuring kunnen alle volgende voertuigen van dit model zonder keuring op de markt gebracht worden.
Ook de APK keuring valt onder deze taak. Gezien het aantal voertuigen in Nederland en het aantal locaties van de rdw kunnen zij dit niet alleen. Hiervoor zijn er door het rdw erkende garages met keurmeesters die de apk keuring uitvoeren. De rdw houdt wel het toezicht op deze garages door steekproeven uit te voeren.
Registreren van kilometerstanden
Sinds januari 2014 zijn de registraties van kilometerstanden een nieuwe taak van de rdw.
De kilometerstanden worden door rdw erkende bedrijven doorgegeven aan de rdw en deze registreert de standen in een database.
Het terug draaien van kilometerstanden is strafbaar, om dit beter te kunnen bestrijden is de taak ondergebracht bij de rdw.
RDW erkende bedrijven moet de kilometerstand in de volgende gevallen registreren en doorgeven aan de rdw:
- Opname van het voertuig in de bedrijfsvoorraad
- Demontage / slopen van het voertuig
- Afmelden van de apk keuring
- Reparatie of onderhoud met een prijs van meer dan €150,-
- Tenaamstellen van een voertuig
- Exporteren van een voertuig
Dit waren in het kort de hoofdtaken van het RDW, natuurlijk gaat dit veel dieper en komt er meer kijken bij de taken die de RDW uitvoert.
Lees ook de andere artikelen in de kennisbank voor korte uitleg over de onderwerpen.