Menu Sluiten

Blog

Beste fietsendrager voor (elektrische) fietsen en aandacht punten!

Fietsen is in Nederland voor veel mensen een leuke en fijne manier om de vrije tijd in te delen. Om de mooiste stukken van Nederland of het buitenland te zien op de fiets zul je echter al snel eerst met de auto op pad moeten. Hoe ga je dan veilig en makkelijk je fietsen mee nemen? Een fietsendrager voor op de trekhaak is hiervoor een ideale uitvinding!

Maar waar ga je beginnen met zoeken naar de juiste drager voor jouw fietsen en auto? Het aanbod van fietsendragers is namelijk erg groot en ondanks dat de modellen en merken veel op elkaar lijken hebben ze toch hun eigen voor- en nadelen. In deze blog wil ik je allereerst wat basisprincipes vertellen over fietsendragers en waar je op moeten letten om voor jouw situatie de juiste uit te kiezen. Vind je dit totaal niet interessant en wil je gewoon gelijk diverse modellen vergelijken? Scroll dan voorbij de basis uitleg over de dragers want daar vind je een aantal populaire merken en modellen met tekst en uitleg over de sterke en minder sterke punten.

De fietsendrager, wat is het en wat bestaat er?

De naam fietsendrager laat eigenlijk vrij weinig aan de verbeelding over, toch zijn toch best wat verschillende modellen. Zo bestaan er bijvoorbeeld dragers voor op de trekhaak, voor op het dak en voor op de achterklep van de auto. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en is het vooral afhankelijk van de mogelijkheden van jouw auto.

In deze blog vind je meer informatie over de fietsendragers welke geschikt zijn voor het gebruik op een trekhaak. Dit zijn namelijk de meest gebruikte en voorkomende fietsendragers.

De opbouw van de drager

Vrijwel alle fietsendragers voor op een trekhaak bestaan uit een middendeel wat op de haak bevestigd wordt. Dit middendeel is vaak voorzien van een kantelsysteem waardoor de kofferbak bereikbaar blijft zonder dat de drager gedemonteerd hoeft te worden. Op dit middendeel zijn goten voor de wielen en de houders voor het vast zetten van de fietsen gemonteerd. Afhankelijk van de uitvoering zijn de goten en houders inklapbaar waardoor het geheel makkelijk op te bergen is.

Voorzieningen en aansluitingen

Wanneer je gebruik maakt van een fietsendrager zullen in vrijwel alle gevallen de achterlichten en de kentekenplaat van de auto afgedekt worden. Om deze reden is er op de fietsendrager verlichting gemonteerd en een mogelijkheid om een kentekenplaat te plaatsen. De verlichting van de fietsendrager wordt met een stekker op de trekhaak aangesloten. Deze stekker is er in een 7 en een 13-polige uitvoering. In een 13 polige stekker zul je echter vaak maar 8 pinnen zien:

 • Richtingaanwijzer links
 • Richtingaanwijzer rechts
 • Misterachterlicht
 • Remlichten links en rechts
 • Achterlicht recht
 • Achterlicht links
 • Achteruitrijlamp
 • Massa aansluiting

De overige pinnen (9 t/m 13) zijn alleen van toepassing op bijvoorbeeld caravans te denken aan constante stroom, massa voor herkenning aanhangwagen, etc. Deze zijn eigenlijk niet van toepassing op een fietsendrager, in sommige gevallen is de extra massa aanwezig voor de herkenning.

Aandachtspunten voor de juiste fietsendrager

In jouw zoektocht naar de juiste fietsendrager is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. Door goed te kijken naar de antwoorden op deze vragen kun je al een stuk gerichter gaan zoeken. Kijk dus goed naar jouw eigen behoefte en situatie om zo tot de perfecte fietsendrager te komen. Met de onderstaande vragen vind je voor jezelf al een goede basis.

 • Hoe wil en kan ik de fietsendrager op mijn auto monteren?
 • Hoeveel fietsen wil ik gaan vervoeren?
 • Is er een merk waar mijn voorkeur naar uit gaat?
 • Moet de fietsendrager kantelbaar zijn voor toegang tot de kofferbak?
 • Moet de fietsendrager inklapbaar zijn om makkelijk op te kunnen bergen?
 • Wat is mijn budget voor de fietsendrager? (Belangrijk)

PRO-USER fietsendrager

Maak je auto nog functioneler in een handomdraai met Pro-User. De verschillende producten van dit merk zorgen ervoor dat jij voortaan alles kunt vervoeren. Met de praktische fietsendragers neem je voortaan je fiets mee op vakantie. Geniet van relaxte fietsritjes in de buitenlucht, waar je ook bent. Of breng je kind naar school tijdens een fikse regenbui en laad de fiets snel achterop. De fietsendragers en dakdragers monteer je op vrijwel iedere auto. Met de auto-accessoires van van Pro-User neem je voortaan alles mee op pad. Of je nou de fiets op het dak wilt vervoeren of op de achterkant van je auto, de auto-accessoires zijn klaar voor jouw fiets. De Diamant fietsendragers van Pro-User zijn meerdere malen uitgeroepen tot beste koop van het jaar en staan garant voor kwalitatief goede fietsendragers.

Pro-User Diamant

De Pro User Diamant is een stevige fietsendrager van staal en aluminium, hierdoor heeft de drager een maximaal draaggewicht van 60 kg en dus uitermate geschikt voor elektrische fietsen. Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike. Door frame klemmen blijven alle fietsen zeer stevig op de drager staan. 

Pro User Diamant fietsendrager

De fietsendrager is uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken. Verder beschikt hij over een inklapsysteem waardoor de drager makkelijk op te tillen is en is hij eenvoudig te monteren op de trekhaak door de snel sluiting met hefboom. Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd). Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 5 cm en voor framematen van 0 tot 80 mm. Geschikt om te gebruiken met een oprijgoot (deze zijn optioneel te verkrijgen). De Pro-User Diamant wordt geleverd inclusief gratis opberghoes.

Pro-User Diamant SG2

De Pro User Diamant SG2 is de opvolger van de Pro User Diamant. Deze Diamant Second Generation is zeer geschikt voor 2 elektrische fietsen door zijn draagvermogen van 60 kg. Net als zijn voorganger is dit model uitgevoerd in gecoat staal en aluminium. De vormgeving van dit nieuwe model heeft een modernere en luxere uitstraling.

Pro User Diamant SG2 fietsendrager

Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd). De fietsen staan in brede uitschuifbare wielgoten, welke voorzien zijn van een wielbevestiging. Daarnaast is de fietsendrager voorzien van frameklemmen als extra bevestiging. Na gebruik is de drager makkelijk te ontgrendelen met het voetpedaal en op te bergen door een ingenieus inklapsysteem. Ingeklapt heeft de fietsendrager de volgende afmeting: 30x67x55,5 cm en is hij netjes op te bergen in de meegeleverde opberghoes.

Als laatste sterke punt is dit model uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken.

Pro-User Diamant TG

De Pro-User Diamant TG is de vernieuwde en verbeterde versie van de Pro-User Diamant.

De Pro-User Diamant TG is uitermate geschikt voor elektrische fietsen doordat de drager maximaal een draaggewicht heeft van 60kg. Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike. De drager is makkelijk uit te breiden naar 3 fietsen met de speciale uitbreidingsset (optioneel). Ook dit model is uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken.

Pro User Diamant TG fietsendrager

Beschikt net als de andere Diamant modellen over een kantelfunctie (handig om nog snel iets in de kofferbak te leggen. Makkelijk opvouwbaar om op te bergen. Voorzien van een Universele spanband framehouder en het montagesysteem zorgt voor eenvoudige bevestiging van de fietsen.

Met de 13-polige aansluiting kun je zelfs gebruik maken van de achteruitrijverlichting en de mistlichten. Heel erg handig aangezien deze verlichting verplicht is in verschillende Europese landen. De gepatenteerde snelkoppeling zorgt voor een eenvoudige en snelle montage op de trekhaak. Kenmerkend voor Diamant TG is de brede U-beugel in combinatie met de framehouders met spanband. De spanband framehouder is overigens universeel, wat hem zeer geschikt maakt voor bevestiging van alle type frames.

THULE fietsendrager

Thule, opgericht in Zweden in 1942, helpt je om alles wat je dierbaar is veilig, gemakkelijk en in stijl te vervoeren, zodat je de vrijheid hebt om jouw actieve leven vorm te geven. Thule biedt vandaag de dag producten voor enthousiaste buitenmensen en actieve gezinnen. Om deze actieve levens te ondersteunen, biedt Thule daarvoor allerlei producten voor de outdoor beleving: van wintersportdragers, rugzakken en reiskoffers tot fietsstoeltjes. Wat je passie ook is en waar je ook heen gaat, met Thule ben je vrij om ten volle van het actieve buitenleven te genieten.

Thule Easyfold 931

Thule easyfold 931

Neem je fiets overal mee naartoe! De Thule Easyfold 931 is een volledig opvouwbare fietsendrager voor op de trekhaak. De fietsendrager van Thule kan slechts in 2 eenvoudige stappen volledig worden opgevouwen. Eenmaal opgevouwen is de fietsendrager zo compact dat deze gemakkelijk te dragen en op te bergen is in de kofferbak of thuis. Dankzij de kantelfunctie met voetpedaal kun je eenvoudig bij de kofferbak, zelfs als de fietsen nog op de fietsendrager zitten. De montage met de innovatieve koppeling vergt minimale inspanning. De afneembare framehouders kunnen individueel worden aangepast aan de verschillende type fietsen.

Functionaliteiten Thule Easyfold 931

+ Geschikt voor elektrische fietsen

+ Opvouwbaar en kantelfunctie met voetpedaal

+ Afneembare framehouder

+ Mistachterlicht en achteruitrijlicht

+ Fietsendrager te vergrendelen op de trekhaak

+ Fietsen te vergrendelen op de fietsendrager

Thule Easyfold 932

De Thule EasyFold 932 is een volledig opvouwbare, compacte en gemakkelijke te gebruiken fietsendrager geschikt voor het vervoeren van 2 fietsen. De Thule EasyFold 932 is zeer geschikt voor e-bikes gezien zijn laadvermogen van 60kg. Echter passen ook alle overige soorten fietsen perfect. De fietsendrager en de fietsen zijn alle af te sluiten.

Thule easyfold 932

De fietsen worden vastgezet met de afneembare frameadapters welke zijn voorzien van een koppelbegrenzer zodat u weet dat de fietsen vast staan. De pompgespen vergemakkelijken het vastzetten van de wielen. De Thule EasyFold 932 is kantelbaar door middel van het voetpedaal wat de toegang tot de kofferruimte vergemakkelijkt. In opgevouwen staat is de Thule EasyFold 932 handig te vervoeren door de geïntegreerde handgrepen.

De drager is minder geschikt voor grote fietsen met brede banden. Heb jij dus een grotere framemaat dan normaal controleer dan zeker even of dit past. De drager is voorzien van een 7-polige stekker.

Thule Easyfold XT 933

De Thule EasyFold XT 933 is een volledig opvouwbare, compacte en gemakkelijke te gebruiken fietsendrager geschikt voor het vervoeren van 2 fietsen. De Thule EasyFold XT 933 is zeer geschikt voor e-bikes gezien zijn laadvermogen van 60kg. Echter passen ook alle overige soorten fietsen perfect. De fietsendrager en de fietsen zijn alle af te sluiten.

Thule easyfold xt 933

De fietsendrager stabiliseert zich op de trekhaakkogel wat montage op de trekhaak zeer gemakkelijk maakt. De fietsen worden vastgezet met de afneembare frameadapters welke zijn voorzien van een koppelbegrenzer zodat u weet dat de fietsen vast staan. De pompgespen met extra lange straps kunnen wielen van maximaal 4.7” vastzetten. 

De Thule EasyFold XT 933 is kantelbaar door middel van het voetpedaal. Kantelen kan tevens met de fietsen op de Thule EasyFold XT 933 wat de toegang tot de kofferruimte vergemakkelijkt. In opgevouwen staat is de Thule EasyFold XT 933 handig te vervoeren door de geïntegreerde handgrepen. 

Het verschil met de Thule 932 EasyFold

Deze fietsendrager verschilt aanzienlijk van de Thule 932 EasyFold. Zo kent deze drager een bredere achterbuis voor een eenvoudige montage. De koppeling is zeer stevig, waardoor de drager al bijna goed zit als je hem er op zet, daarnaast is deze montage bijzonder eenvoudig omdat er geen tussenstand meer is. In deze drager kan je ook een eventuele oprijgoot eenvoudig opbergen. Daarnaast is de drager uitgerust met langere banden, zodat ook de moderne grotere fietsbanden op deze drager passen.

HAPRO fietsendrager

Hapro International is opgericht in 1982 en gevestigd in het Zeeuwse Kapelle. Hapro legt zich toe op de productie van diverse producten. Dankzij de kennis, loyaliteit en ruime ervaring van alle medewerkers binnen de onderneming worden de producten volgens de hoogste eisen op het gebied van technologie en design geproduceerd. Door jaren van innovatie en productontwikkeling is Hapro uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven op de internationale markt.

HAPRO Atlas Active 2

Hapro Atlas Active 2 fietsendrager

De Hapro Atlas Active 2 fietsendrager is geschikt voor 2 stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen of elektrische fietsen. Wanneer de drager op de kogel van de trekhaak is geplaatst en de beugel is aangetrokken, zit de Atlas muurvast. De Atlas Active beschikt over een kantelsysteem waardoor je altijd toegang hebt tot de kofferbak, ook als je de fietsen al op de fietsendrager bevestigd hebt.

De Atlas Active is gemaakt van aluminium wat netjes zwart is afgewerkt. De fietsendrager weegt zelf 14 kg en heeft een draagvermogen van wel 60 kg. Naast het kantelsysteem is de fietsendrager zelf ook inklapbaar waardoor deze minder ruimte in neemt wanneer je hem niet gebruikt. Verder past dit model perfect op de RMC Brink trekhaak ondanks de veiligheidsstrip en er wordt een Nederlandse handleiding bij geleverd.

Oprijgoot voor de fietsendrager

Oprijgoot voor fietsendrager

Laatste tip van flip, kijk zeker ook eens naar een (universele) oprijgoot wanneer je elektrische fietsen wil gaan vervoeren. Door gebruik te maken van de oprijgoot hoef je de fietsen niet tillen maar kun je deze eenvoudig op de fietsendrager rijden.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!