Menu Sluiten

Blog

Zelf je auto wassen? Met deze tips & tricks behaal je een professioneel resultaat! 

Een auto welke ingespoten wordt met snow foam voor het auto wassen

Je bent trots op je auto en dus wil je dat hij er blinkend bij staat. Dan ontkom je er niet aan om je auto van tijd tot tijd te wassen. Je kunt je auto wassen op verschillende manieren; door de wasstraat, voor de deur of in een wasbox. De eerste optie wordt door de échte autoliefhebbers als een no-go gezien, gekscherend noemen zij dit ook wel de krasstraat.

Mensen die iets minder slecht denken over de wasstraat zullen misschien wel eens kiezen voor het gemak van de wasstraat maar toch gaat er niets boven het wassen van de auto met de hand. Wanneer je de auto met de hand wast is resultaat gewoon vele malen beter en ook is het veel beter voor de lak, mits je het op de juiste manier doet!

In deze blog gaan we het hebben over het met de hand wassen van de auto. Want echt goed een auto wassen is zo simpel nog niet. Na het lezen van deze blog weet jij hoe je een auto goed moet wassen en welke spullen je nodig hebt voor een professioneel resultaat waarmee de auto zo weer de showroom in kan.

Jouw uitzet voor het auto wassen

Om je auto goed te kunnen wassen heb je spullen nodig. Hoeveel en welke spullen je nodig hebt hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken. Ook niet onbelangrijk voor het samenstellen van je uitrusting om je auto te wassen is je budget. Zowel voor de hoeveelheid van de spullen als voor de kwaliteit van de producten is je budget belangrijk.

Persoonlijk zou ik zelf gaan voor een wat kleinere basis uitrusting van goede kwaliteit om dit vervolgens stap voor stap uit te breiden. De kwaliteit van de producten bepaald namelijk voor een groot deel het resultaat van jouw inspanningen die je steekt in het wassen van je auto.

Minimale uitrusting voor het wassen van de auto

Waarschijnlijk kun je zelf al wel deels inschatten wat de meest essentiële benodigdheden zijn als je wilt starten met zelf je auto wassen. Zonder emmer, shampoo en een spons wordt het auto wassen zeer waarschijnlijk niet echt een succes. Naast deze standaard spullen zijn er nog een aantal die zeker aan te raden zijn voor een goede basis. Met de producten uit de lijst hieronder moet je een goede start kunnen maken.

 • Emmer met grit guard
 • Washandschoen / wash mitt
 • Velgenborstel  / Wheel Woolie
 • Droogdoek / Water magnet
 • Shampoo 
 • Velgenreiniger / Iron remover
twee rode en drie blauwe emmers in een auto wasplaats

Met deze producten ga je voor goud

Ga je voor het beste resultaat? Dan zul je naast de dingen uit de bovenstaande lijst nog wat extra spullen nodig hebben. De extra spullen uit de onderstaande lijst maken jouw wasbeurten een stuk proffesioneler. Door het scheiden van je tools voor de vuile en schonere delen van je auto voorkom je krassen tijdens het wassen. Ook zul je een aantal producten tegen komen waarmee je beter op de moeilijk bereikbare plekken kunt komen. Denk hierbij aan de randen tussen je raamrubbers en de ruimte om je wielbouten.

De volgende producten tillen jouw waskunsten naar een volgend niveau. Natuurlijk is dit ook nog niet het einde want je kan het zo gek maken als je zelf wilt maar het resultaat zal vele malen beter zijn.

 • Foam Gun /  Foam Cannon met snow foam
 • Tweede emmer met grit guard (voor de twee-emmer methode)
 • Tweede washandschoen (voor de velgen en dorpels)
 • Tire brush
 • Detail brush
 • Extra (grote) droogdoek 
 • Spray wax
 • Glas cleaner

Stappenplan voor het auto wassen

Nu je weet welke spullen en producten je nodig hebt voor het wassen van je auto kunnen we het gaan hebben over het proces. Wanneer je de auto goed wilt wassen kun dit het beste doen in zes stappen. Uiteraard is het stappenplan voor het wassen van je auto wat ik je ga vertellen niet heilig maar vind ik persoonlijk fijn en goed werken.

Voordat ik ga beginnen met het stappenplan om je auto te wassen wil ik je alvast een tip geven. Als het mogelijk is zorg er dan voor dat de auto in de schaduw staat totdat je helemaal klaar bent. Doordat er geen directe zon op je auto staat zal hij minder snel opdrogen waardoor je ook minder vlekken van water en zeep zult krijgen.

Dan nu over naar het stappenplan voor het auto wassen. Zoals gezegd kun je het gehele proces eigenlijk opdelen in zes stappen. Elke stap heeft zijn eigen belangrijke functie dus zorg dat je geen stap overslaat en dat je ook de onderstaande volgorde aanhoudt. 

Stap #1 Vuil afspuiten (no-touch)

Voor je kunt gaan beginnen met het echte auto wassen wil je eerst zorgen dat zo veel mogelijk vuil van de auto af is. Dit doe je om te voorkomen dat je krassen in de lak maakt tijdens het wassen.

Begin met een hogedrukreiniger om de grote vuil delen van de lak af te spuiten. Doordat de auto nat wordt zal ook het hardnekkige en kleinere vuil losweken. Spuit zo veel mogelijk van boven naar beneden zodat het vuil van de auto af gaat in plaats van op de auto.

een vrouw spuit een auto in met snow foam

Heb je de beschikking over een Foam Gun? Gebruik deze dan na de eerste ronde met de hogedrukreiniger. Spuit de hele auto in met de snow foam en laat dit ongeveer 10 minuten zijn werk doen en spuit vervolgens de auto weer af. Heb je geen foam gun, dan kun je deze stap over slaan.

Tijdens deze eerste stap wil je zo veel mogelijk vuil van de auto verwijderen zonder de auto aan te raken, dit wordt ook wel de no-touch stap genoemd.

Stap #2 Velgen reinigen

In de vorige stap heb je er voor gezorgd dat alle vervuiling goed is ingeweekt en dat er al een groot deel van de auto af is. Zelf vind ik het altijd fijn om vervolgens als eerst te zorgen voor schone velgen. De reden dat ik dit als een aparte stap doe is om er voor te zorgen dat er vrijwel geen vuil en remstof meer op de wielen zit wanneer ik de complete auto ga wassen.

Spuit de velgenreiniger grondig op alle wielen en laat dit maximaal 5 minuten intrekken. Wanneer je gebruik maakt van een Iron remover dan zul je zien dat deze rood / paars kleurt tijdens het inwerken. Tijdens het inwerken van de velgenreiniger kun je de wielen borstelen met de velgenborstel of de Wheel Woolie.

Velgenreiniger welke rood / paar uitslaat tijdens het inwerken

Na het inwerken van de reiniger spoel je wielen grondig af met water. Zorg er voor dat alle velgenreiniger afgespoeld is zodat dit niet in de lak kan trekken. Spoel ook de wielkasten en de schermen van de auto goed af. De volgende stap is de touch fase waarin je het achtergebleven hardnekkige en kleine vuil van de auto gaat verwijderen.

Stap #3 Het echte auto wassen (touch)

Nu het meeste en grootste vuil van de auto is verwijderd kan het echte auto wassen gaan beginnen. Zorg dat je de was emmer welke is voorzien van een grit guard vult met lauw water en voeg hier de juiste hoeveelheid shampoo aan toe. Maak je gebruik van de 2 emmer methode? Vul dan je tweede emmer alleen met lauw water om te spoelen.

Nadat je de emmers hebt klaar gezet kun je de washandschoen in de was emmer dompelen en hiermee de auto gaan wassen. Was de auto deel voor deel en het liefst van boven naar beneden. Begin bij voorbeeld met het dak van de auto om vervolgens via de motorkap een rondje om de auto te maken. Belangrijk hierbij is dat je geen draaiende bewegingen maakt maar met de handschoen van links naar rechts en andersom beweegt. Hiermee voorkom je dat je eventueel vervelende ronde krassen maakt met vuil deeltjes die aan je handschoen zitten.

Handen welke een spons uitspoelen in een emmer tijdens het wassen van de auto

Vergeet niet om regelmatig je handschoen om te spoelen en te voorzien van vers water met shampoo. Je kunt hiervoor 10 a 20 seconden aanhouden. Heb je een was en een spoel emmer? Spoel dan je washandschoen grondig uit in de spoel emmer en dompel hem daarna was in de was emmer voor vers water en shampoo. Op deze manier zorg je er voor dat je handschoen zo schoon mogelijk op de auto komt.

Zoals ik al eerder schreef, werk van boven naar onder. Het meeste vuil verzameld zich aan de onderkant van de auto. Een tweede washandschoen voor de dorpels en de wielen is dan ook zeker aan te raden. Nadat je alle delen van de auto hebt gewassen is het tijd om de auto grondig af te spoelen.

Stap #4 Afspoelen van de auto

Is de auto helemaal schoon? Dan is het tijd voor het afspoelen van de auto. Om het drogen van de auto makkelijker te maken is het aan te raden om de auto af te spoelen met de tuinslang. Doordat het water met een lage druk uit de tuinslang komt is er minder nevel en glijdt het water als het ware van de auto af.

Auto wordt afgespoeld met een hogedrukreiniger

Was je de auto in een wasbox en heb je daar niet de beschikking over een tuinslang? Gebruik dan de spoelfunctie, zorg voor voldoende afstand en spoel onder een hoek van 45 graden de auto af. Als je kunt kiezen voor vlekvrij naspoelen gebruik deze functie dan zeker. De functie maakt gebruik van gedemineraliseerd water waardoor je (bijna) geen vlekken krijgt van opgedroogd water.

Stap #5 De auto drogen

Om er voor te zorgen dat je auto geheel vlekvrij droog wordt zul je deze zelf nog moeten drogen. Je kunt dit het beste doen met een droogdoek, dit wordt ook wel een water magnet genoemd. Een goede droogdoek lijkt net een handdoek voor je auto. Door deze over de auto heen te trekken absorbeert de doek het water en zal de auto al bijna helemaal droog zijn. De laatste restjes water haal je weg door nogmaals met de droogdoek over de plek heen te gaan.

Afdrogen van een auto met een oranje droogdoek na het wassen van de auto

In principe is het wassen van de auto nu klaar maar je kunt nog een stapje verder gaan.

Stap #6 Beschermen van de lak

Als je langer wilt genieten van je inspanningen die je hebt geleverd om de auto te wassen kun je er voor kiezen om de lak te beschermen. Op deze manier zorg je er voor dat de lak langer zijn glans behoudt, vuil minder snel hecht op de lak en dat het vuil er ook weer makkelijker af gaat tijdens de volgende wasbeurt.

Het beschermen van lak kun je op meerdere manieren doen. Je kunt de auto volledig in speciale wax zetten welke langere tijd blijft zitten. Echter is een spray wax tegenwoordig ook erg populair. In tegenstelling tot een ouderwetse wax die je moet aanbrengen met een doek of een speciale spons kun je de spray wax eenvoudig opspuiten en uitwrijven met een doek. De spray wax gaat iets minder lang mee maar werkt net zo goed en is veel gemakkelijker aan te brengen.

Ga je voor het beste resultaat? Kies dan goede producten!

Net als met veel dingen in het leven wordt alles makkelijker en beter door te oefenen, zo ook met het wassen van je auto. Naarmate je het bovenstaande stappenplan vaker hebt gevolgd zul je er steeds beter in worden en zal ook het resultaat beter worden. Toch is het ook zo dat de kwaliteit van je producten voor een groot deel het resultaat bepalen. Zorg er dus voor dat je start met goede producten om er zeker van te zijn dat je inspanningen de moeite waard zijn.

Producten van goede kwaliteit waar ik zelf ervaring me heb zijn de producten van RUSH. Alle producten in het assortiment van RUSH zijn een zorgvuldige samenstelling van grondstoffen en ingrediënten, om zo een optimale werking te realiseren. 

De producten van RUSH komen in prachtige flessen, hebben heerlijke geuren en een optimale werking. Alle producten zijn zorgvuldig samengesteld en getest in eigen laboratoria. Pas na uitvoerig testen en goedkeuring van specialisten hebben zij de formules definitief vastgesteld. RUSH doet geen concessies in kwaliteit, veiligheid of merkbeleving. Dit zie je overal terug in het merk. Alleen het beste is goed genoeg.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat je er wat aan hebt en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!