Menu Sluiten

Blog

Je airco stinkt in de auto? Dit is de oorzaak en de oplossing!

airco stinkt in de auto, luchtrooster wordt gereinigd met een stroomreiniger

Het is zomer en binnen in de auto begint het op een oven te lijken, even lekker de airco aan. Voordat er lekkere koude lucht uit de roosters komt stromen gaat hier een vieze geur aan vooraf, de airco stinkt in de auto!

Of je zet de airco aan om te zorgen dat je sneller door de beslagen ruiten kunt kijken. Maar voordat je überhaupt iets kunt zien is de vieze lucht van de airco al zo erg dat je hem snel weer uit zet.

Waarschijnlijk heb je een airco die stinkt in de auto. Voor dit probleem ben je zeer waarschijnlijk opzoek naar een oplossing. Na het lezen van dit artikel weet je hoe een airco werkt, hoe de vieze lucht uit een airco ontstaat, hoe je deze kunt oplossen en vooral hoe je deze kunt voorkomen. Lees dit artikel dus helemaal tot het einde om alles te weten te komen!

Zo werkt een airco

We weten allemaal wel wat een airco is en wat we daarmee bedoelen. Ook zullen de meeste wel weten wat de hoofdtaak van een airco is maar hoe werkt een airco?

Je kunt een airco eigenlijk zien als een koelkast in je auto. Het interieur van de auto is de binnenkant van de koelkast. En achter de grille en de voorbumper zit het gaas wat achter een koelkast aan de buitenkant zit.

Onderdelen van het airco systeem

Een airco systeem bestaat uit een verdamper, een expantieventiel, een condensor, een compressor en wat leidingen. De leidingen koppelen alle onderdelen aan elkaar en hierdoor stroomt het koudemiddel. Het koudemiddel zorgt ervoor dat de airco werkt en dat de lucht naar het interieur afkoelt.

luchtrooster in het dashboard van een auto

Werking van het airco systeem

De koude lucht die van een airco af komt wordt veroorzaakt doordat de verdamper erg koud wordt. De verdamper is in het interieur, achter het dashboard gemonteerd. De lucht naar het interieur stroomt vanaf buiten langs de verdamper en hierdoor wordt de lucht koud. De verdamper wordt natuurlijk niet zo maar koud, dit wordt veroorzaakt door het koudemiddel in het systeem.

Het koudemiddel wordt in een vloeibare toestand vanaf de condensor naar de verdamper gepompt. Als het bij de verdamper aankomt gaat het koudemiddel door het expantieventiel waardoor de druk verlaagd en het koudemiddel verdampt. Doordat het koudemiddel verdampt tot gas zal deze de warmte uit de omgeving onttrekken en koelt de verdamper af tot een koud ijzeren blok.

Vanaf de verdamper wordt het gas aangezogen naar de compressor en weer in de condensor gepompt. Doordat de druk in de condensor weer hoog is zal het gas terug gaan naar de vloeibare vorm om zijn werk opnieuw te doen in de verdamper. Doordat het gas terug gaat naar een vloeibare toestand in de condensor zal hier ook de opgenomen warmte worden afgegeven aan de buitenlucht. Dit is mogelijk omdat de verdamper aan de buitenkant van de auto gemonteerd zit.

Dit is in het kort hoe een airco werkt zonder heel technisch op de zaken in te gaan. Diepere kennis van de werking is ook niet nodig om te weten waardoor de airco stinkt in de auto en je dit kunt voorkomen.

De airco is niet alleen voor koude lucht

Veel mensen denken dat een airco alleen voor de warme dagen is om de auto af te koelen, niets in minder waar. Je kunt een airco namelijk ook gebruiken op de koudere natte dagen.

Een van de gevolgen van een airco is dat de lucht in de auto droger wordt gemaakt en dat het vocht uit de lucht wordt afgevoerd. Op koude en of natte dagen kunnen de ramen in de auto beslaan door de vochtige lucht in de auto. Je wilt de ramen natuurlijk niet beslagen hebben omdat dit je zicht naar buiten negatief beïnvloed.

een natte en beslagen voorruit van een auto waardoor er slecht zicht is

Je kunt in dit geval gewoon de airco inschakelen terwijl je de temperatuur op de normale stand laat staan. Hierdoor zal de airco wel gaan werken en het vocht uit de lucht halen maar wordt het niet koud in de auto. Doordat het vocht uit de lucht wordt gehaald zullen je beslagen ramen ook binnen een mum van tijd schoon zijn. 

Oorzaak van een stinkende airco

Nu vraag je je nog steeds af hoe de airco dan gaat stinken, dit gaan we nu behandelen.

Zoals eerder gezegd wordt de verdamper in het interieur koud waardoor de lucht ook koud wordt. De lucht die van buiten de auto in komt is warm en bevat vocht en andere zaken die we niet kunnen zien met het blote oog. De lucht wordt langs de koude verdamper geblazen waar het vocht uit de lucht condenseert op de verdamper. Je kunt dit vergelijken met een koud blikje frisdrank die je in de zomer buiten op tafel zet.

Vocht is alleen niet het enige wat op de verdamper blijft hangen. In de lucht en in de auto is altijd wel stof te vinden en vervuiling en bacteriën die we niet kunnen zien, dit komt ook op en langs de verdamper.

Tijdens het gebruik van de airco ontstaat er op de verdamper dus een vochtige plek met bacteriën en vervuiling. Dit is een ideale plek voor schimmels en sporen om te groeien en dit zorgt uiteindelijk voor de bekende airco die stinkt in de auto. De stank wordt dus niet veroorzaakt door de airco zelf maar doordat het systeem vervuild is en gereinigd moet worden.

Voorkomen dat de airco stinkt in de auto

Je weet nu hoe een airco werkt en hoe een stinkende airco ontstaat. De reden dat je dit artikel leest is om te weten te komen hoe het komt dat een airco gaat stinken maar nog belangrijker, hoe je dit kunt voorkomen. We gaan nu verder in op het voorkomen van een stinkende airco.

Door een kleine aanpassing te doen aan de manier waarop je de airco gebruikt kun je een stinkende airco voorkomen.

De reden dat een airco gaat stinken is dus dat er schimmelvorming op de verdamper is ontstaan, dit wil je dus gaan voorkomen. De beste manier om dit te voorkomen is om er voor te zorgen dat de verdamper weer droog is voordat je de auto parkeert.

Om de verdamper droog te krijgen voordat je de auto parkeert hoef je maar een ding te doen en dit is de airco op tijd uitschakelen. Het is al genoeg als je de airco uitschakelt 10 minuten voordat je op je bestemming bent. Wanneer de airco wordt uitgeschakeld zal de verdamper niet meer gekoeld worden. De verdamper zal opwarmen en er zal lucht langs stromen waardoor het condens op de verdamper verdwijnt.

Doordat de verdamper nu droog is voordat de auto geparkeerd wordt is er geen vochtige plek meer waar de schimmels zich kunnen vormen. Het voorkomen van een stinkende airco is dus eigenlijk heel eenvoudig en is voor iedereen mogelijk. 

Stinkt de airco in de auto al? Dit is helaas niet op te lossen door de bovenstaande methode toe te passen. De schimmelvorming die voor de stank zorgt is al aanwezig op de verdamper. Om van de stank af te komen en de eerder genoemde methode toe te passen met een reden zul je eerst de airco moeten laten reinigen. 

Airco laten reinigen

Het reinigen van een airco wordt meestal gedaan om van de vieze geuren af te komen. Je weet nu wat de oorzaak is van deze geuren. De schimmels zorgen niet alleen voor vieze geuren maar kunnen bovendien ook de luchtwegen aantasten. Nog een goede reden om de airco regelmatig te reinigen.

Een airco reinigen kun je het beste laten uitvoeren door een vakkundig garagebedrijf. Zij beschikken over de juiste middelen om het reinigen op de juiste manier uit te voeren.

Luchtrooster in het dashboard van een auto welke gereinigd wordt met een stoomreiniger

Voor de frequentie van het reinigen van je airco is het aan te raden om dit ieder jaar uit te voeren. Op deze manier krijgen schimmels, ziektekiemen en dus ook vieze geurtjes geen kans.

Kwikfit airco fresh

Een goede reiniging van de airco kun je laten uitvoeren bij Kwikfit. Het reinigen van de airco heet airco fresh bij Kwikfit. Het reinigen van het airco systeem van je auto gebeurd met speciaal gereedschap en reinigingsmiddelen.

Tijdens het reinigen van de airco zal de monteur het gehele systeem behandelen. Alle luchtkanalen, de luchtroosters en natuurlijk de verdamper komen aan de beurt tijdens het reinigen. In de speciale reinigingsmiddelen zitten stoffen die ziektekiemen en schimmels neutraliseren en laten oplossen. Na het reinigen van de airco zul je dus geen last meer hebben van vieze geuren en zal de luchtkwaliteit in de auto ook verbeteren.

De werkzaamheden voor het reinigen van de airco nemen tussen de 30 en 60 minuten in beslag. Terwijl jij geniet van een kopje koffie voert een monteur de reiniging uit en voor je het weet zit je weer in de auto te genieten van een fris ruikende airco.

Maak dus snel een afspraak bij een Kwikfit bij jou in de buurt om een airco fresh te laten uitvoeren!

Bedankt voor het lezen van deze blog en houd de site in de gaten voor nieuwe waardevolle artikelen!